célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Végbélrák az ánusztól 9 cm-re, rögtön műtét (jelige: istvan)

Kérdés

Nálam az ánustól 9 cm-re találtak rákos elváltozást. A kórszövettani lelet szerint 4 db színes gombostűfejnyi, 1 db bombostűfejnyi és 1 db mákszemnyi szürkésbarna szövet. MGy-HG. Minden előzetes kezelés nélkül 30 nap múlva (akkor volt időpont) egyből műtenek. Kérdem, normális ez így?

2014-04-2720:33:26

Válasz

A javasolt onkológiai kezelésre legtöbbször onkológiai bizottság (onkoteam, multidiszciplináris bizottság stb.) tesz javaslatot. Leveléből nem derül ki, hogy a műtéti javaslat ilyen több szakembert (sebész, onkológus, sugárterápiás szakember...) tömörítő bizottság döntésén alapult-e.

A szövettani lelet, amit levelében említ, valószínűleg a biopszia (szöveti mintavétel) lelete. Leveléből nem derül ki, hogy történtek-e képalkotó vizsgálatok, részben az esetleges távoli áttétek felfedezésére, részben a kismedence "feltérképezésére" - végbélrákok esetén ez utóbbira leggyakrabban MR vizsgálat történik, s ennek a figyelembevételével igyekeznek meghatározni, hogy van-e szükség műtét előtti sugárkezelésre, kemoterápiára.

Nem minden esetben van feltétlenül szükség műtét előtti kezelésre. Igaz, hogy amennyiben ilyen műtét előtti (szakszóval neoadjuváns) kezelésre van szükség, akkor az operációra általában 3-4 hónappal később kerül sor, mert általában kb. 5 hét a sugárkezelés, majd ha erre szükség volt, akkor azt követően kb. 6 hét múlva kerül sor a műtétre.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
A vastagbélrák és végbélrák stádiumának meghatározása
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?
Folyamatos kemoterápia vastagbélrákban és végbélrákban
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vastagbélrák és végbélrák: a tumort veszik célba

Válasz: 2014-04-3023:35:42