célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

A vastagbélrák és végbélrák stádiumának megállapítása

A stádiumbeosztás a diagnosztizált rákbetegség kiterjedtségét vagy súlyosságát írja le. A stádium információt ad a tumorról, arról, hogy a rák átterjedt-e a tumor körüli nyirokcsomókra vagy távoli helyekre és szervekre, például a májra vagy a tüdőre, ez befolyásolja a kezeléseket is.

A vastagbél vagy a végbél daganatainak stádiumbeosztása 0-tól 4-ig terjed, a magasabb számok kiterjedtebb rákbetegségre utalnak. A stádiumot három tényező határozza meg:
1. Milyen mélyen terjed be a tumor a vastagbél vagy a végbél falába, azaz a vastagbél vagy a végbél falának mely rétegét érte el a tumor?
2. Ráterjedt-e a rák a környező nyirokcsomókra, és ha igen, hány nyirokcsomót érint a tumoros elváltozás?
3. Kimutatható-e távoli áttét jelenléte?
(Amennyiben a 3. kérdésre igen a válasz, már 4. stádiumú kolorektális rákról beszélünk, ahol bizonyított a távoli áttétképződés, a metasztázis jelenléte. A 4. stádiumú kolorektális rákok stádiumát kizárólag a daganat távoli áttétének jelenléte alapján határozzák meg, függetlenül attól, hogy milyen mélyre terjedt a tumor, illetve ráterjedt-e és milyen mértékben a környező nyirokcsomókra.)

Kapcsolódó cikkek:
A vastagbélrák és a végbéldaganat egyes stádiumai
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?
Daganatok jellemzői
Vastagbélrák és végbélrák