célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Vastagbéldaganat, kemoterápia 73 évesen?

Kérdés

Nagyapámmal kapcsolatban kérném véleményét. 73 éves, ez év 8. hóban vérszegénység miatt kivizsgálták, és colonoscopiával az anustól 78 cm-re, a colon transversumban egy stenotizaló, karfiolszerű, helyenként exulcerálódott terime, szövettannal adenocarcinoma gr.2., ettől oralisan egy széles alapú polypus (hiszt. adenoma tubulare súlyos dysp.) igazolódott.

2012. 08. 31. Mellkas rtg.: met-re negatív. 2012. 08. 30. Hasi CT: hapatomegalia, a máj S5-ben 14 mm hypodens képlet, bal mellékvese szárán 11 mm-es hypodenz adenomára utaló képlet, retroperitoneumban egy 15x11, és néhány kisebb lgl, flex hepatica területén 9 cm egyenetlenül megvastagodott bélfalat, infiltrált mesenterialis zsírszövetet és néhány 6-7 mm lgl. írt le. 2012. 09. 18. jobb oldali hemicolectomia történt ileotransverostomiaval, polypectomiaval. Műtéti leírás szerint colon ascendensben csecsemő ökölnyi tu, máj tu mentes tapintású. Hiszt.: adanocarcinoma tubulopapillare coli ascendentis, gr.?, pT3pN0 (0/0)pMx Dukes B2, chromogranin és Synaptophysin neg. 2012. 10. 30. Has és mellkas CT Hepatomegalia, min., gr., S5-ben képlet változást nem mutat, anastomozis környezetében a zsírszövet densitása kissé emelkedett, néhány apró lgl. 2012.10.02 CEA 0.5, CA 19-9 folyamatban. 2012. 11. 05-re De Gramon kemotherapiára előjegyezték.

Kérdésem az lenne, az Ön véleménye szerint is szükséges 73 évesen a kemoterápia, jelentősen növel(het)i az életkilátásokat, a betegségmentes időt? Nagyapám nagyon fél tőle, nagyon szeretné elkerülni. Jelenlegi állapota kiváló, normál életet él.

2012-11-0521:56:44

Válasz

A 73 éves életkor az onkológiában nem számít kiemelten idős életkornak, hiszen a rosszindulatú betegségek idős korban halmozódnak. Nagyapjánál egy kifejezetten nagy méretű daganatot távolítottak el, amely a bélfalat átszűrte, illetve a daganat beszűrte a bélen kívüli zsírszövetet is (ezt jelenti a TNM stádiumbeosztásban a pT3 jelölés).

A szövettani (patológiai) leletben a nyirokcsomókra vonatkoztatva pN0 a jelzés, ami azt jelentené, hogy nincs a környéki nyirokcsomókban áttét, de a mögötte lévő 0/0 arra utal, hogy a szövettani vizsgálat során nem vizsgáltak (nem volt a műtéti anyagban?) nyirokcsomókat. Nemzetközi szinten az az elfogadott, hogy 12 nyirokcsomót megvizsgálva lehet kimondani, hogy nincs áttétes nyirokcsomó.

Amennyiben a nyirokcsomók daganatos beszűrtségének vagy daganatmentességének állapota nem ismert (mint jelen esetben feltételezhető), az is abba az irányba billenti a mérleg nyelvét, hogy érdemes kemoterápiás kezelést adni a betegség kiújulásának gátlására vagy késleltetésére. Ha nincs is igazoltan áttétes nyirokcsomó, T3-as méretű daganat mellett, egyéb kockázati tényezők fennállásakor is javasolnak kemoterápiás kezelést, viszont egy annál "gyengébb", vagyis a daganatgátló gyógyszeres kombinációban kevesebb gyógyszert tartalmazó fajtát, mint amit akkor javasolnának, ha lennének ismerten-igazoltan áttétes nyirokcsomók.

A javasolt kezelés sajnos nem jelent természetesen garanciát arra, hogy nem újul ki a rákos betegség, s a várható előnyök, a kezelés részleteinek ismerete, a kezeléssel és a nélküli felvállalt kockázatok megismerésével nagyapja hozhat olyan döntést is, hogy nem veszi igénybe a felajánlott kemoterápiás kezelést.

A műtét utáni kezelés megkezdésének szokásos időpontja a műtét utáni 4-6 hét, esetleg 8 hét, de több hónappal a műtét után már nincs értelme úgynevezett adjuváns (műtét utáni, a kiújulási kockázatot csökkentő) kezelést kezdeni. Tekintettel a nagyapjánál történt műtét időpontjára, hasznos lenne, ha minél előbb átbeszélnék a kezelést az azt javasoló onkológussal.

Kapcsolódó cikkek:
A vastagbélrák és végbélrák stádiumának meghatározása
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?
Folyamatos kemoterápia vastagbélrákban és végbélrákban
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vastagbélrák és végbélrák: a tumort veszik célba

Válasz: 2012-11-0622:06:46