célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Baktériumok és béldaganatok összefüggéseit is vizsgálják

Fogágybetegségekkel és bőrfekélyekkel hozták eddig kapcsolatba azt a baktériumot, amelyről kutatók azt feltételezik, hogy a bélrák kialakulásával is összefüggésben lehet.

Két egymástól független kutatócsoport is kimutatta a fusobaktérium genetikai anyagának jelenlétét vastagbéltumorokban, ám az még nem tisztázott, hogy ez véletlenszerű vagy ok-okozati kapcsolat állhat fenn.

Amint arra a BBC információi alapján az MTI cikke rávilágít, ha a baktérium felelőssé tehető a bélrák kialakulásáért, akkor elképzelhető, hogy antibiotikumokkal megelőzhetők vagy kezelhetők lesznek ezek a ráktípusok.

Bár a bélrákok közvetlen kiváltó oka ismeretlen is, vannak feltárt, jól ismert kockázati tényezők, amelyek növelik kockázatát. Ilyen például a betegség családi halmozódása, az idősebb életkor, illetve táplálkozásbeli összefüggések. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezután a fusobaktériummal való fertőzöttséget is ehhez a listához kell írni. Ezt a fertőzést korábban kapcsolatba hozták a fekélyes vastagbélgyulladással, amely maga is a bélrák kockázati tényezője.

A Genome Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányok egyikében Robert Holt, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója azonosította a fusobaktérium RNS-ének nyomait béldaganatokban, a másik vizsgálatsorban pedig a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói találták meg a baktérium DNS-darabkáit az elemzett mintákban. A két tanulmányban összesen több mint 100 egészséges és rákos mintát elemeztek.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Sorvezető vastagbélrákos, végbélrákos betegek számára
A vastagbélrák és végbélrák stádiumának meghatározása
Vastagcélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttérek?
Melyik zöldség-gyümölcs csökkenti a vastagbélrák kockázatát?
Étrendi tanácsok a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez