célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Sorstársak

Előnyben vannak a betegklubokba járó páciensek

dr. Pilling JánosEgy krónikus betegséggel együtt élni akár életen át tartó terápiát és életmódbeli változtatásokat jelent. Ahhoz, hogy a komplex kezelés megvalósuljon, számos feltételnek kell teljesülnie. Ezek közül az egyik legfontosabb a kezelőorvossal kialakított jó kapcsolat, és mindaz, ami ebből következik: tájékozottság és a terápiába vetett hit. Ebben pedig a betegegyesületeknek is nagy szerepe van - hangsúlyozta cikkében az Orvosok Lapja, a Magyar Orvosi Kamara hivatalos újságja.

Egy orvos egy-egy betegségről akár több órán át is tudna beszélni, a mindennapi orvosi gyakorlatban azonban általában csak kb. 10 perc jut egy betegre, s ebben már benne van a beteg kikérdezése, megvizsgálása és a dokumentáció is – mutat rá az Orvosok Lapja cikkében az egyik fő nehézségre dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében működő orvosi kommunikáció csoport vezetője. További nehézség az is, hogy sok-sok információ átadása nemcsak lehetetlen, hanem értelmetlen is lenne: a rövid távú memóriába átlagosan 7 információ fér, vagyis hiába mond el ennél több dolgot is az orvos, a beteg mindezt nem tudja megjegyezni. Ezeken a gondokon azonban szerencsére többféleképpen is lehet segíteni.

Az alapvető tudnivalókat tartalmazó szóbeli tájékoztatást kiegészíthetik a betegtájékoztatók, vagy egy olyan lista, amelyen szakmailag hiteles, közérthető nyelvezetű honlapok címei szerepelnek. Az ezekkel kapcsolatos kérdéseket a következő találkozón lehet megbeszélni. Egyébként is hasznos, ha az orvos–beteg-találkozás során a betegek (vagy a hozzátartozók) lehetőséget kapnak a kérdezésre, mert így azokhoz az információkhoz jutnak hozzá, amelyek számukra a legfontosabbak. Nagyon hasznos kiegészítői lehetnek az orvosi információknak a betegklubokba járók tapasztalatai, tanácsai is. Ezekben a klubokban a betegtársak egy támogató közösséget alakíthatnak ki, gyakorlatias tanácsokat adhatnak át egymásnak, s egyúttal reális képet alakíthatnak ki a betegséggel újonnan szembesülő páciensekben, esetenként például a mihamarabbi teljes gyógyulás irreális elvárása helyett a betegséggel való együttélés hétköznapi módszereire is megtanítva egymást – mondja dr. Pilling János.

Kapcsolódó cikkek:
Erőt ad a bajban a közös küzdelem
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
Sorstársak várják a betegek és családtagok hívását
2013-ban is közösségbe hív a Gyógyulj Velünk Egyesület
Sorstársakkal a rák ellen: az onkológiai kezelésen túl is segíteni kell a rák legyőzését