célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Sorstársak

Sorstársakkal a rák ellen: az onkológiai kezelésen túl is segíteni kell a rák legyőzését

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centruma mellett működő Tűzmadár Házban a Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódva megrendezett ünnepségen a rákkal jelenleg küzdő és a daganatos kórt jó eséllyel maguk mögött hagyott emberek is szép számmal részt vettek.

A rákbetegeknek egy jelentős hányada kétségbeejtő anyagi körülmények között él, a létminimumon vagy az alatt kénytelen tengődni, s ezt tetézi az életet, a munkahelyet, a jövőt fenyegető diagnózis a rákról, ami a szorongás, a depresszió fokozódásával, az életerő csökkenésével akár kilátástalan helyzetbe is sodorhatja a családokat – indokolta Rohányszky Magda onkopszichológus, a Tűzmadár Alapítvány vezetője a rákbetegeknek szervezett fővárosi közösségi napon, miért fontos, hogy az onkológiai kezeléseken túl is támaszt kapjanak a daganatos betegséggel küzdők és családjaik. A rendezvényről a Weborvos számolt be.

A Göncz Árpád egykori köztársasági elnök és felesége, Göncz Katalin fővédnökségével megrendezett rendezvény elsősorban nem a betegségről, hanem az életigenlésről szólt: a programot koncert és kiállításmegnyitó színesítette, egy rákbeteg asszony osztotta meg megküzdésének történetét sorstársaival, a megszólalások között dalok hangzottak el, a betegek szélnek eresztették léggömbökre írt kívánságaikat, majd a program közös körtánccal ért véget.

– Magyarország szégyenpadon ül nemzetközi összehasonlításban a daganatos betegségek miatt, ezért is fontos, hogy legyen olyan szegmens, ahol példamutatók lehetünk. A Tűzmadár Házban folyó közösségi támogatás egy ilyen követendő minta – fogalmazott prof. dr. Bodoky György, az onkológiai centrum vezető főorvosa.

A Tűzmadár program egy mintaprojekt, hogy a betegek az onkológiai kezeléseken túl is segítséget kaphassanak a küzdelemhez. A pszichoszociális támogató civil központban gyógytornász, dietetikus, pszichológus áll ingyenesen a betegek rendelkezésére, ugyancsak díjmentesen szerveznek pszichológiai, életvezetési, kommunikációs és stresszoldó tréningeket, rendszeresen hirdetnek meg bentlakásos táborokat is.

Budapesten házhoz is hívható mobil pszichológust foglalkoztatnak, s a Tűzmadár Ház munkáját számos lelkes önkéntes is segíti, hogy egy betérő daganatos beteg – függetlenül attól, hogy a kezelése a László Kórházban folyik-e vagy bárhol máshol az országban – bármikor segítséget és támogató légkört találjon.

Kapcsolódó cikkek:
Tűzmadár Ház: gyógytorna, tréningek, közösség
Tűzmadár Ház: szakmai háttér és érzelmi támogatás a betegségben