célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

A betegek többsége partnerszerepre vágyik a kezelésben

Az emberek legnagyobb részének véleménye szerint a gyógyítás szempontjából az lenne a legmegfelelőbb, ha az orvos és a beteg egyenrangú félként működnének együtt a gyógyítás érdekében. Jóval kevesebben gondolják, hogy az orvos irányítson, és a beteg feladata, hogy betartsa az utasításokat.

Felméréseink alapján a páciensek véleménye szerint a lakosság elvárása és az egészségügy teljesítménye között jelentős különbség figyelhető meg, ez jól mutatja a változtatás iránti igényeket - áll a Gfk Hungária és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet közös közleményében.

Közvéleménykutatásuk során a válaszadók 69 százaléka állt azon az állásponton, hogy a gyógyítást az segíti leginkább, ha az orvos olyan partnerként tekint a páciensére, akivel közösen munkálkodva kerekedhetnek felül egy betegségen. 25 százalék, tehát a megkérdezettek közül minden negyedik ember mondta ezzel szemben azt, hogy a betegnek a feladata nem a partnerség, hanem hogy alárendelje magát az orvos irányító szerepének, s a doktor utasításainak eleget tegyen. A válaszadóknak csak 4 százaléka tekint úgy orvosára, mint szolgáltatóra, akinek a beteg tulajdonképpen a megrendelője, mint az egészségügyi szolgáltatás vásárlója.

Az elvárásokat szembeállították a tapasztalatokkal. Eszerint a mindennapi gyakorlatban a legtöbbször azt tapasztaljuk páciensként, hogy az orvos irányít, és azt várja a betegtől, hogy betartsa az utasításait (51%). Jóval ritkább, amikor az orvos és a beteg egyenrangú félként működnek együtt a gyógyítási folyamat során (29%). Az elvártnál viszont gyakrabban fordul elő, hogy a beteg az egészségügyi szolgáltatás vásárlója, az orvos pedig szolgáltatást nyújt (12%).

Kapcsolódó cikkek:
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Betegnek, családtagnak is fontos (lenne) a kommunikáció
Terápiaválasztásról, betegkiválasztásról is tanácskoztak
Mitől félnek az orvosok?