célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Mi lesz a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekkel?

A gyógytermékek változatlanul gyógytermékként vagy gyógyszerként továbbra is elérhetők lesznek 2013. április 1-je után is. Kivételt csak azok a gyógytermékek képeznek, amelyeknek forgalomba hozatali engedélye lejárt és meghosszabbítását a forgalomba hozatali engedély jogosultja nem kérelmezte - tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

A kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (gyógytermékek) gyártói/forgalmazói 2011. március 31-éig kérhették készítményeik gyógyszerré vagy más termékké való átminősítését, amely az új készítmény engedélyezésénél olcsóbb és egyszerűbb eljárás. (A növényi összetevőt nem tartalmazó gyógytermékek gyártói, illetve forgalmazói viszont továbbra is időkorlátozás nélkül kérhetik a termékeik átminősítését.)

Változások 2013. április 1-től: a 2011. március 31. napján már forgalomban lévő olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények, amelyek valamennyi sajátosságukat figyelembe véve a hagyományos növényi gyógyszerek kategóriájába sorolhatók, gyógyhatásra való hivatkozással lejárati idejükig, de legkésőbb 2013. április 1. napjáig forgalmazhatók.

Az egyéb gyógytermékek, amelyeknek nem történt meg az átminősítésük, függetlenül attól, hogy növényi összetevőt tartalmaznak-e, de gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek – időkorlátozás nélkül -, azaz 2013. április 1. napját követően is forgalomban maradhatnak gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény (gyógytermék) termékkategóriában.

Az átminősített  készítmények, illetve a gyógytermékek március 14-én aktuális listája ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek:
Pontatlanok az élelmiszercímkéken szereplő kalóriaértékek
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
A toxikológus figyelmeztet: becsapás a méregtelenítés
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek