célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

A toxikológus figyelmeztet: becsapás a méregtelenítés

Egyszerű pénzszerző trükk a méregtelenítő kúrák nagy része – véli Zacher Gábor toxikológus. Szerinte az összes ma divatos méregtelenítő kúra hatalmas átverés, méregtelenítés ugyanis nem létezik.

Egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely alátámasztva a toxikológus véleményét azt mondja, a méregtelenítés csak a fitneszipar találmánya. Zacher szerint ő a szakmájából kifolyólag tudja, mitől érdemes félni, és még ebben a kemikalizált világban sem kell rettegni a méreganyagoktól, ha az ember egy kicsit odafigyel magára.

A Napközben műsorában az orvos elmondta, például múlt éjjel a kórházában dialízist, vesepótló kezelést végeztek egy fagyállóval mérgezett betegen azért, hogy eltávolítsák a szervezetében lévő méreganyagot, illetve a fagyálló bomlástermékeit. Ezt az eljárást Zacher Gábor szerint méregtelenítésnek lehet hívni, a fogalom más meghatározásáról azonban – mint hozzátette – toxikológusként nincs tudomása.

Bármi méreggé válhat

Zacher Gábor hangsúlyozta, a modern toxikológia szerint dózis teszi a mérget, vagyis nincs az a szer, amelynek ne lenne mérgező adagja. Legfeljebb ezt a mennyiséget nem tudjuk megenni, mert nem fér belénk, inkább agyonüti az embert. Ebből a szempontból az egész úgynevezett méregtelenítés az egészséges életmódról szól. A méregtelenítés divatját nagyon meglovagolta az üzleti világ, az emberek pedig nagyon hiszékenyek, és bedőlnek egy csomó trükknek, például különlegesnek mondott lábfürdőkre, tapaszokra, őssejtstimulálóként árult anyagokra adnak ki pénzt. Olyan is többször előfordult, hogy fatálisan végződött a méregtelenítés, például a poloskavész nevű növény anyagát tartalmazó szer használata után – mondta Zacher Gábor.

Veszélyes böjtölés

Zacher Gábor szerint ha valaki erőt vesz magán, életmódot vált – ami nem igényel több tízezer forintos kúrákat –, akkor is feltöltődhet lelkileg. A toxikológus azt is hangsúlyozta, egyes eljárások veszélyes lehetnek, kérdés például, hogy mindenki alkalmas-e a léböjtkúrára. Vannak olyan krónikus betegségek, amelyek mellett a kizárólagos folyadékfogyasztás halálos is lehet. Nagyon fontos, tehát, hogy a helytelenül méregtelenítésnek nevezett eljárásokra vállalkozók előzőleg tájékozódjanak.

Arany középút

Nem az egyébként haszontalan méregtelenítő trükköknek kellene bedőlni, az azonban fontos, hogy az adott személy eljusson odáig, váltani kell: egészségesebben kell élni, táplálkozni, többet kell mozogni. Ebből az ember pozitívan kerülhet ki, de ez nem méregtelenítés. Utóbbi jelentős része átverés – tette hozzá Zacher Gábor toxikológus.

Kapcsolódó cikkek:
Fogyasztószerek helyett életstílust kell váltani
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Egyre több pénzt költünk az egészségben bízva
Költséges a megelőzés, de megtérül