célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Rák: miért van több áldozat egyes országokban?

A rákbetegség jelenti a legnagyobb veszélyt a pekingiekre - derül ki abból a legfrissebb egészségügyi Fehér Könyvből, amely a kínai fővárosban élők egészségügyi helyzetét térképezte fel.

A krónikus betegségek gyakorisága rohamosan nő, a halálozási okok között pedig az első helyen a daganatos megbetegedések állnak - ez jellemzi a pekingi helyzetet, míg országosan a szív- és érrendszeri betegségek követelik a legtöbb életet - derül ki a 2010. évi helyzetet felmérő, az MTI által összefoglalt dokumentumból. A fővárosi állapotot a globális trendekkel összhangban lévőnek tartja Ku Csin (Gu Jin), a Peking Egyetem onkológiai intézetének professzora, aki szerint az okok között a jelentős gazdasági fejlődés hatásai húzódnak meg. Vagyis a jelenségért elsősorban a megváltozott életmód a felelős - véli Ku.

A nagymértékben javult életkörülmények például a zsír és a fehérje nagyobb arányú fogyasztását hozták magukkal, megnőtt a környezetszennyeződés, fokozódott a munkahelyi stressz. Mindez elsősorban a nagyvárosokat jellemzi, ahol ráadásul a polgárok egyre kevesebbet mozognak és egyre többet ülnek autóban. Az elmúlt 30 évben 80 százalékkal emelkedett meg országosan a daganatos megbetegedések száma - olvasható a China Daily című napilap összeállításában. Évente körülbelül 2,6 millió kínainál diagnosztizálnak valamilyen rákbetegséget, 1,8 millió körül van az ennek következtében elhunytak száma. Az egészségügyi tárca statisztikája szerint a leggyakrabban előforduló öt ráktípus a tüdőrák, a májrák, a gyomorrák, valamint a nyelőcső- és a vastagbélrák.

Pekingben még jellemzően fokozódott a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, amit a Fang Laj-jing (Fang Laiying), a fővárosi egészségügyi hivatal vezetője ugyancsak a megváltozott életmóddal magyaráz. Mint mondta: a betegségek a gyermekek körében is egyre nagyobb arányban jelentkeznek.

Ami az általános helyzetet illeti, a Fehér Könyv bemutatóján elhangzott: a pekingiek átlagosan tovább élnek, mint az ország más területén lakók. Ennek - a szakemberek szerint - leginkább a magasabb iskolázottság és a jobb minőségű egészségügyi ellátás az oka. 2010-ig a születéskor várható élettartam a fővárosban 81 év volt, némileg emelkedett a korábbi évekhez képest. A Fehér Könyv szerzői kutatták az internetfüggőség elterjedtségét is. A pekingi középiskolásoknak mintegy 4 százaléka tekinthető internetfüggőnek. A fiúk 4,8, a lányok 2,9 százaléka. A számítógép előtt ülés és a mozgáshiány egyértelműen e korosztályban is a testsúlyproblémák okozója. A kutatók ugyancsak megállapították: az általános iskolásoknak közel 47 százalékánál fedeztek fel valamilyen látási problémát, s az arány a középiskolások körében már 78 százalék.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?
Prognózis: a betegség kilátásai
EU jelentés a nők egészségéről