célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Prognózis: a betegség kilátásai

Egy beteg egyéni életkilátásait, prognózisát számos tényező befolyásolja, ezért egyetlen esetben sem lehet törvényszerűségeket kijelenteni. A korábbi hasonló esetek alapján léteznek statisztikák, ám mivel minden beteg más és más, ezekből személyre szabott jóslásokat nem lehet levezetni.

A kilátásokat több más tényező mellett befolyásolja a beteg életkora, általános állapota, a rákbetegség típusa, stádiuma és szövettani jellemzői, például rosszindulatúságának fokozata (grade, grádus = arra utal, hogy mennyire hasonlítanak a daganatsejtek a normál sejtekhez, illetve mennyiben térnek el azoktól). Jelző tényezők bizonyos tumormarkerek, s mindenek előtt – s ez előre nem megjósolható –, hogy a beteg szervezete hogyan reagál az alkalmazott kezelés(ek)re.

A nagy betegcsoportokon végzett vizsgálatokból származó túlélési statisztikák korlátja, hogy nagy lehet bennük a szórás, az egyéni eltérés, ezek az adatok csupán becslésekhez adnak támpontokat, a rákbetegség egyes stádiumaitól függően nagymértékben eltérőek lehetnek, esetenként régebbi adatokra alapoznak, amelyek nem tükrözik a betegség korai észlelésében és kezelésében tett előrehaladást. Mindezek az okok közrejátszanak abban, hogy a kezelőorvosok nem szívesen mondanak konkrét időpontokat: a kezelést mindenkinek abban a reményben adják, s e reményben a betegnek is osztoznia kell, hogy az ő esete – akár jelentős mértékben – pozitív irányban fog eltérni az átlagtól.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon: kórjóslatok, kilátások
Onkológiai kislexikon: stádiumok
A vastagbélrák és végbélrák stádiumának meghatározása