célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

A vastagbélrák megelőzése: növényi rostok és edzőcipő

A vastagbélrák kockázata csökkenthető a megfelelő életmód és a rendszeres egészségügyi kontroll gyakorlásával. A mindennapi menüsorba mindenképp ajánlott minél több növényi rostot és minél kevesebb vörös húst felvenni, valamint csökkenteni az egyszerű szénhidrátban gazdag tápanyagokat és az átlag kalóriamennyiséget. A bő folyadékbevitel és a rendszeres - nem túlzó - testedzés szintén elősegíti az egészséges bélmozgásokat.

Törekedni kell az alkalmankénti, mértékletes alkoholfogyasztásra, valamint a dohányzás mellőzésére. Bár nem a legízletesebb, de a rendszeres székelési szokások kialakításában hasznos lehet az étkezési korpa napi szintű fogyasztása.

Akinek a családjában már korábban előfordult vastagbélrákos elváltozás, annak ajánlott fokozottabban figyelemmel követnie a székelési szokásainak alakulását, illetve a fentiekben megemlített bármely tüneti tapasztalatot. Ilyen örökletes polipózis szindróma esetén a kockázati tényező akár a háromszorosa is lehet - figyelmeztet a Webbeteg.

Betegség esetén nagyon fontos a korai diagnosztizálás és kezelés. A különböző bélbetegségek és a jóindulatú daganatos elváltozások teljes körű gyógyítása szintén segíthet a rosszindulatú betegségek kialakulásának megakadályozásában.  A szakszerű utókezelések kulcsszereppel bírnak a betegségek kiújulásának szempontjából, főleg vastagbélrák operációja után.

Magyarországon a betegség gyakorisága ellenére még nincs megszervezve a rendszeres, tömeges szűrés. Sokan azért nem fordulnak szakemberhez - a tapasztalt panaszok mellett sem -, mert tartanak a kellemetlen vizsgálattól. A vastagbélrák megállapításához vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) alkalmaznak. Amennyiben a gyanú beigazolódik, műtéti úton eltávolítják az érintett bélszakaszt.

Kapcsolódó cikkek:
A húsok növelik, a zöldségek csökkentik a vastagbélrák veszélyét
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Bélproblémák: jelek, tünetek, amelyekre oda kell figyelni
Székrekedés, gondok a wc-n: bélrák is okozhatja!
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastagbélrák: a tartós székrekedés is kockázati tényező