célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Fájdalmas érintés műtét, kemoterápia, sugárkezelés után (jelige: csontáttét?)

Kérdés

2012-ben mellrákot állapítottak meg nálam, masztektomia, nyirokmmirigyek kivétele után 8 kemoterápia és 15 sugárkezelés következett, amit nagyon jól viseltem, még hányingerem is talán egyszer ha volt... A panaszom az lenne, hogy a műtött kezemnél, a kézfejtől a könyökömig, az érintés maga nagyon fáj (mintha megütöttem volna), nem piros, nem duzzadt, semmi sem látszik, de ha hozzányúlok, ezen a területen különös fájdalom jelentkezik. Nem tudom eldönteni, hogy a bőröm fáj-e, az idegek vagy a csontom? Kétségbeesettem kérdem Önt, mi a véleménye, kell aggódnom, vagy ez csak a nyirokrendszer-kivétel következménye?

2014-03-2810:48:08

Válasz

Leveléből nem derül ki, hogy ez újabb panasz-e, vagy a közvetlenül a műtét után már kialakult. Amit leír, leginkább a bőr beidegzési zavarára utaló fájdalom, ez nagy valószínűséggel  összefügghet a korábbi hónalji nyirokcsomó eltávolítással (de a panaszokat okozhatja valamilyen mostani hónalji folyamat, hegesedés vagy újabb nyirokcsomók megjelenése is). Csontáttétek általában ritkábban jelentkeznek a végtagok "vége" felé, gyakrabban fordulnak elő a törzs csontjain és a felkarcsonton, combcsontokon. Mindennek ellenére a következő onkológiai kontrollon beszélje meg ezen panaszát kezelőorvosával.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás fájdalomtípusok szerint
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Hogyan segít a placebo a fájdalomcsillapításban?

Válasz: 2014-03-3122:02:24