célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Vastagbéltükrözés elakadása béltörés miatt

Kérdés

Nem tudták elvégezni nálam a vastagbéltükrözést, szörnyen fájt, de béltörés miatt nem jutottak 30 centinél feljebb. Bélpanaszaim vannak, szeretném, ha átnéznék a vastagbelet, de azt mondták, a CT megbízhatatlan, a tükrözés meg nem megy. Mit tanácsolnak? Csak van valamilyen módszer a béltörés kezelésére vagy hogy a csővel feljebb tudjanak jutni. Menjek másik helyre?

2013-10-2405:55:53

Válasz

A további vizsgálatokat azzal az orvossal kellene egyeztetni, aki a vastagbéltükrözésre beutalta, azt indokoltnak találta. Nem biztos, hogy egy másik helyen, másik endoszkópos szakember át tud jutni azon a bélszakaszon, ahol most a bél formája, megtöretése miatt nem tudtak áthaladni.

Elképzelhető, hogy irrigoszkópiával lehet információhoz jutni a bél belsejéről. Ez egy olyan vizsgálat, amikor a végbél felől kontrasztanyagot jutattnak a vastagbélbe, levegővel felfújják a belet, majd röntgen alatt vizsgálják a beteget, így alkotva képet a bélről.

A szokásos (hasi-kismedencei) CT vizsgálat valóban nem "lát" bele a bélbe, de a CT colonográfia, amely során felfújják levegővel a belet és azt követően végzik a CT vizsgálatot, adhat felvilágosítást a bél belső felszínére vonatkozóan is.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélszűrési kísérleti program
A kolonoszkópia adja a legmegbízhatóbb diagnózist
Rákszűrés: vastagbéltükrözés és székletvér-vizsgálat
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

Válasz: 2013-10-2423:48:52