célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Tüdőrák, adenocarcinoma, EGFR mutáció

Kérdés

Az ügyben keresem fel, mert nem tudom, hogyan tovább.

Édesapámnak 2012. 03-ban tüdő adenocarcinomát diagnosztizáltak, az első PET alapján (amelyet a műthetőség meghatározása végett végeztek) kiderült, hogy a nyirokrendszer is érintett, valamit mindkét tüdőfélen jelen van a daganatos elváltozás, így nem műthető (Stádium N3).

Ezzel párhuzamosan részt vett egy KPS molekuláris diagnosztikai vizsgálaton, és bár nagyon pici esélye volt (50 évig dohányzott), mégis akkor úgy tűnt, hogy megütöttük a lottó 5-öst, mivel a 19-es Exonja del E746-A745 mutációt tartalmaz, a K-RAS ellenben vad. Ennek ellenére (igaz, hogy az eredmény késett kicsit), az onkológus Avastin-Paclatexel-carboplatel kezelést adott, amelyet a 3. sorozatig egészen tűrhetően viselt, majd egy fertőzés (immunrendszere gyakorlatilag megszűnt, WBC 0.6, neutrofil és lymphocita szintén nagyon alacsony) több mint 2 hétre ágynak döntötte, fogyott közel 10 kilót, amelyből hónapok alatt regenerálódott.

2012 augusztusában újabb PET vizsgálat készült, amelynek eredménye:
"A jobboldali tüdődaganat, a kisebb középső góc, valamint a jobb mediasztális nyirokcsomók morfologikusan és metabolikusan is regrediáltak, azonban a jelzett helyeken még kóros FDG halmozódás látható, mely viabilitást mutat. A két alsó lebenyi kis tüdőgóc metabolikusan nem ítélhető meg, méretük változatlan. Lien Accessorius."

Jelenleg semmilyen kezelést nem kap, csak várunk. Igazából egy kérdés foglalkoztat: nem vagyok onkológus, de 8 évig dolgoztam egészségügyben, mint klinikai pszichológus. Környezetemben van olyan, akit adenokarcinómával kezeltek, és az EGFr gátló kezeléssel évek óta tünetmentes. Nem értem, hogy édesapám, akinek az általános állapota jelenleg nagyon jó, miért nem kapja a kezelést. Lehet, hogy van oka, de jelenlegi kezelőorvosa nem tűnik nyitottnak ez irányban. Kérem, ha
tud, segítsen, hogy tisztán láthassak, akár egy személyes konzultáció keretében. Minden dokumentáció, PET CT a rendelkezésemre áll.

2013-01-1612:43:08

Válasz

Hivatalos másodvéleményt mi nem tudunk adni, mi e csatornán tudunk csak kérdésekre válaszolni, de személyre szabott kezelési javaslatot minden esetben a kezelőorvos tud adni. Illetve másodvélemény másik onkológiai centrumban kérhető a leletek birtokában, lehetőség szerint tüdőrákos betegekkel foglalkozó tüdőgyógyászati centrumban.

Édesapja előrehaladott betegségében úgynevezett első vonalú kezelésben is olyan daganatgátló kombinációt kapott, amely tartalmazott úgynevezett célzott (target) terápiát, egy érfejlődést gátló készítmény formájában két másik, tüdőrákban hatékony kemoterápiás szer mellett. Ennek hatására az augusztusi képalkotó vizsgálat alapján regrediált (visszafejlődött) a betegség. Leveléből nem derül ki, hogy azóta történt-e valamilyen kontroll vizsgálat, képalkotó vizsgálat, illetve hogy terveznek-e mostanában ilyesmit.

A tüdőrákban alkalmazott EGFR gátló kezelést ezen tablettás készítmény törzskönyve alapján olyan helyileg előrehaladott vagy áttétes, nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére javasolt alkalmazni, akik már legalább egy eredménytelen kemoterápiás kezelésen átestek. Édesapjánál levele alapján az utolsó kontroll vizsgálat (igaz, már 5 hónapja volt) még a betegség javulását mutatta, tehát nem lehet eredménytelen kezelésről beszélni. Valószínű, hogy egy esetleges EGFR gátló kezelést akkor lehet elkezdeni, ha rosszabbodik a betegség.

Kapcsolódó cikkek:
Személyre szabott terápia tüdőrákban is
Új EGFR gátló terápiát vizsgálnak tüdőrákban
Egyre több ráktípus ellen hatékony az EGFR gátlás
Tüdőrák
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?

Válasz: 2013-01-1612:47:26