célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Új EGFR gátló terápiát vizsgálnak tüdőrákban

Nem-kissejtes tüdőrákban is alkalmazhatják a jövőben a növekedési faktor receptort gátló mechanizmuson (EGFR-gátláson) alapuló kombinált onkológiai terápiát, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség meggyőzőnek találja az eddig elvégzett klinikai kutatások eredményeit.

A tüdődaganatokat fókuszba állító chicagoi multidiszciplináris szimpóziumon a közelmúltban bemutatott adatok szerint, amikor a standard kemoterápiát az EGFR gátló infúziós terápiával egészítették ki, a betegek egy részében jelentős mértékben, 28 százalékról 44 százalékra nőtt a terápiás válaszadási arány, azaz az önmagában adott kemoterápiás kezeléssel szemben16 százalékkal több beteg reagált az EGFR gátlóval kombinált kezelésre.

Ez az adat is jelzi, hogy a nem-kissejtes tüdőrák kezelése továbbra is komoly nehézségekkel jár. E betegségtípusban az utóbbi tíz évben nagyon kevés új, hatékony gyógyszert sikerült előállítani, ezért tartanak fontosnak minden eredményt, amely növelheti az orvosi kezelések hatékonyságát, s ha már nem is gyógyítható meg egy betegség, de segíthet hosszabb időn át vagy a betegek nagyobb hányadánál megakadályozni, illetve lassítani a betegség előrehaladását.

Az EGFR gátló mechanizmust a nem-kissejtes tüdőrák bizonyos stádiumaiban tablettás formában már alkalmazzák. Az Európai Gyógyszerügynökség döntése fényében, pozitív elbírálás esetén e lehetőség mellé sorakozhat fel a citosztatikummal kombinált infúziós EGFR-gátló terápia.

Európában a tüdőrák a vezető halálok a rosszindulatú daganatos betegek körében, az összes rákkal összefüggő halálozásnak férfiakban 28 százalékáért, nőkben 10 százalékáért felelős. A rosszindulatú tüdődaganatoknak közel 80 százaléka a nem-kissejtes tüdőrákok kategóriájába tartozik, a betegség diagnosztizálásának időpontjában a nem-kissejtes tüdőrákos betegek túlnyomó részének már előrehaladott stádiumú, nem műthető.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre több ráktípus ellen hatékony az EGFR gátlás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig