célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Van olyan vérnyomáscsökkentő, amit jobb este bevenni

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érbetegség: Magyarországon felnőttkorban minden harmadik-negyedik embernek kórosan megemelkedik a vérnyomása. A betegséget általában több gyógyszer kombinált adásával kezelik és spanyol kutatók vizsgálata szerint a gyógyszerek hatásosabbak, ha valamelyiket a beteg este veszi be.

A múlt évszázad közepéig a magas vérnyomást még sok orvos nem tartotta betegségnek, hatékony gyógyszerek sem igen voltak a kezelésére. Aztán hamar kiderült, hogy a vérnyomás emelkedése a koszorúér-betegség egyik jelentős kockázati tényezője, az agyi katasztrófának pedig a legfontosabb oka, ezért szükséges, hogy időnként mindenkinek megmérjék a vérnyomását és szükség szerint kezeljék.

Amint arra az MTI cikke rámutat, időközben az is tisztázódott, hogy a legjobb vérnyomáscsökkentők sem elégségesek önmagukban, hanem hatásosabb és biztonságosabb többféle gyógyszer kisebb adagjainak kombinációját alkalmazni, mert az eredmény lényegesen jobb, a mellékhatások kockázata pedig kisebb, mint ha ugyanannak a szernek mind nagyobb adagjával próbálkoznak.

A szokásos gyakorlat az volt, hogy a napi gyógyszert egy adagban, reggel vette be a páciens, mert akkor nem felejtette el a későbbi dózisokat. Bizonyos gyógyszerek esetén ez kiválóan működhet, de kiderült, hogy többféle vérnyomáscsökkentő kombinációja esetén sokkal eredményesebb a tabletták szétosztása.

Ramón C. Hermida és munkacsoportja 661 magas vérnyomás miatt kezelt vesebeteg gyógyszerelését szervezte úgy, hogy véletlenszerű elosztásban egyik beteg reggel egy adagban vette be többféle vérnyomáscsökkentőjét, a másik csoport tagjai valamelyik tablettát este, elalvás előtt kapták.

Az öt évnél hosszabb megfigyelési idő alatt a rendszeres vérnyomásmérésen kívül ismételten történt 48-órás vérnyomásmérő automata viselése és igen részletes laboratóriumi vizsgálat is. Az egyik vérnyomáscsökkentő szer esti bevételével nem csak a vérnyomás lett alacsonyabb, hanem ennek a csoportnak a szív-és érrendszeri kockázata is jelentősen csökkent.

A kutatók kiszámolták, hogy az éjszakai szisztolés vérnyomás 5 Hgmm-es, átlagos további csökkenése esetén a szívroham vagy a szélütés esélye 14 százalékkal lett alacsonyabb. A valamelyik vérnyomást csökkentő tabletta esti bevételét ajánló vizsgálati eredményt a Journal of the American Society of Nephrology szakfolyóirat cikke közölte.

Kapcsolódó cikkek:
Magas vérnyomás esetén a rák is valószínűbb
Egészségmegőrzés: súlyemelés vagy futás és bicikli?
Mikor érzik jól magukat a sejtjeink?
Agyvérzés, szélütés is fenyegetheti a rákbetegeket