célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Magas vérnyomás esetén a rák is valószínűbb

A magas vérnyomásban szenvedőknek ötven százalékkal nagyobb lehet a kockázatuk arra, hogy meghalnak rákbetegségben, állapították meg londoni kutatók.

Egy tanulmányban - amelyben csaknem 600 ezer középkorú európai adatait elemezték - úgy találták, hogy a legmagasabb vérnyomással élő férfiak 49 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg rákban a 12 éves követési periódus alatt, mint a legalacsonyabb vérnyomással élők – idézi a vizsgálatról megjelent tanulmányt az MTI.

A vizsgálatok szerint a vérnyomás emelkedésével nőtt a valószínűsége annak is, hogy különféle típusú daganatok - köztük bélrák, tüdőrák, bőrrák és veserák - alakuljanak ki. Az összefüggés férfiakra és nőkre egyaránt érvényesnek bizonyult. A legmagasabb vérnyomással élő nők 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg rák miatt, mint a legalacsonyabb vérnyomással élő nők. A nőknél a magas vérnyomás emelte a májrák, a hasnyálmirigyrák, a méhrák és a bőrrák kockázatát.

Mieke Van Hemelrijck, a King's College London kutatója a tanulmányban kiemelte, hogy a magas vérnyomás férfiaknál és nőknél is kockázati tényezője a halállal végződő rákbetegségnek, mindazonáltal a rák kialakulásának abszolút kockázatát csak szerényebb mértékben emeli. A legmagasabb vérnyomással élő férfiaknál például 15,8 százalék volt a valószínűsége a rák kifejlődésének, miközben a legalacsonyabb vérnyomással élők esetében ez az arány 12,8 százalék volt. A kutatók eredményükről az Európai Rák Szervezet (ECCO) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján számoltak be.

Kapcsolódó cikkek:
Mi köze lehet a magasságnak a rákhoz?
Rák: miért van több áldozat egyes országokban?
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?