célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Sorstársak

Életélmény-tréning indul daganatos betegeknek

Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés módszerét sajátíthatják el a fővárosi Tűzmadár Alapítvány október közepén induló ingyenes tréningjére jelentkező daganatos betegek.

Ma már közismert és elfogadott tény, hogy a stressznek jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában. A betegség kiváltó okainak kutatásakor maguk a betegek is gyakran jelölik meg a stresszt daganatos betegségük egyik okaként. Mégis kevesen vannak, akik a gyógyulás egyik lehetséges eszközét a stressz kezelésében, csökkentésében látják. Pedig a stressz csökkenthető, csökkentésére számtalan módszer ismert.

Az egyik igen hatékony ilyen eszköz az MBSR, az „Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés”. A stresszmentes állapotot az éber figyelemre épülő teljes jelenléten keresztül érhetjük el. Az éber figyelem kifejlesztését különféle meditációk, légzőgyakorlatok és az életszemlélet változtatása szolgálja.

Az MBSR egy strukturált stresszcsökkentő program, amely jól illeszkedik a hagyományos és alternatív gyógymódokhoz egyaránt. A programot Jon Kabat-Zinn dolgozta ki a Massachusetts-i Egyetem Orvosi Központjában. Habár a program merít a buddhista tanításokból, Kabat-Zinn az MBSR-t világnézetileg semleges meditációs oktatóprogramként definiálta. Mint ilyen, mindenki számára nyitott, világnézeti hovatartozástól függetlenül, sem vallási sem ezoterikus vonatkozása nincs.

Az MBSR alapelve az éber figyelem, amely nem más, mint “ítélkezésmentes éberség pillanatról-pillanatra”. Figyelmünket a jelen pillanatra, a jelen pillanat történéseire irányítjuk, nem fogalmazunk meg véleményt vagy ítéletet, hanem egyszerűen csak észleljük, érzékeljük a dolgokat, történéseket. Az életszemléletet, értékrendet formáló tanítások középpontjában álló „mindfulness” (teljes jelenlét, tudatos jelenlét) hozzásegít a dolgok valódi lényegének megéléséhez, az egészség megszerzése és megtartása szempontjából kedvezőbb életritmus kialakításához. A többféle meditációra, relaxációs módszerekre épülő kurzust betegek és egészségesek részére egyaránt ajánlják. A foglalkozások következtében létrejövő személyes transzformáció kapcsán egy újfajta életélményt tapasztalhat meg a résztvevő!

A következő csoport kezdési időpontja: 2011. október 19.
A foglalkozásokat 8 egymást követő héten, heti egy alkalommal, szerdánként 16-18 óráig tartják a Tűzmadár Alapítvány központjában (Szent László Kórház, 1. pavilon 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.)
A tréningre a +36-30-478-2958 telefonszámon vagy az info@tuzmadaralapitvany.hu e-mail címen lehet jelentkezni.
A Tűzmadár Ház további programjairól és szolgáltatásairól a www.tuzmadaralapitvany.hu oldalon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek:
Életélmény-csoport a daganatos betegeknek
Relaxációt tanítanak a daganatos betegeknek
Tűzmadár Ház: segítsük a lelkünket is gyógyulni!
Tűzmadár Ház: gyógytorna, tréningek, közösség
Sorstársközösségek: osztoznak bajban és örömben