célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Ismeretterjesztés

Daganatműtétek: egyre jobb sebészeti eredmények

Az utolsó évtizedben a nagy kockázatú, súlyos műtétek eredményei sokat javultak. Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikája alapján Jonathan F. Finks és munkatársainak adatait a New England of Medicine című folyóirat közölte.

"Az igen kockázatos műtéti beavatkozások sokkal biztonságosabbá váltak, és ez csak részben köszönhető annak, hogy mind több ilyen műtétet rögtön a nagyforgalmú, ezért nagy gyakorlattal rendelkező központokba irányítanak" - állapította meg az MTI híradása szerint a munkacsoport.

Az alapvető statisztikai anyag a 65 évesnél idősebb amerikaiak általános betegbiztosítójának, a Medicare-nek az adatbázisból származik, mivel elsősorban ez a korosztály kerül súlyos betegségek miatt a műtőasztalra. A kutatók az 1999 és 2008 közötti időszak műtéti eredményeit dolgozták fel.
A legszerényebb javulás nyolc százalék volt: ilyen mértékben a nyaki verőér operációinak eredményei javultak, a hasi főverőér tágulatának életmentő műtéti megoldása viszont 36 százalékkal javult. "A nagyszerű eredmények mellett nagy figyelmet érdemel, hogy az egyes intézetek teljesítménye között továbbra is óriási különbségek észlelhetők, annak jeléül, hogy még sok a tennivaló ezen a területen" - írják a dolgozatban.

A nagy gyakorlatnak köszönhetően csökkent a halálozás a rosszindulatú daganatok műtéti kezelése során is. A hasnyálmirigy rákos folyamata miatt végzett operációk után a halálesetek száma 67 százalékkal lett kisebb, a nyelőcsőműtéteket követően 32 százalékkal csökkent a halálozás. A mind jobb műtéti eredményekben a nagy központok vezetnek, de ez csak részben köszönhető a mind korszerűbb technikának. Alapvető az előírt műtéti irányelvek mind pontosabb betartása, a jó előkészítés és utókezelés, illetve az operációt közvetlenül követő, igen gondos őrzőszobai megfigyelés.

Kapcsolódó cikkek:
Műthetőség áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés