célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Ismeretterjesztés

Világkongresszusra készülnek az onkológusok

ASCOAz Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei kongresszusán a szokásoknak megfelelően szinte az összes daganat optimális gyógyszeres kezelésének aktuális kérdéseit megvitatják a konferencia résztvevői. Az USA-beli Chicagoban megrendezett legnagyobb és legelismertebb tudományos seregszemle fő mondanivalója, hogy a legújabb, élvonalbeli technológiák hozzáférhetősége és alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegek jobb túlélését, életminőségét, illetve gyógyulását remélhessük.

Amint arra a Medical Tribune című orvosi szaklap előzetes összeállításában emlékeztet, 2010-ben az ASCO kongresszusán a vastagbélrákos és végbélrákos betegek műtét utáni terápiájában elért újabb klinikai eredményekről számoltak be a kutatók. Az előadások sora igazolta: a célzott biológiai terápiák bevezetése nagy áttörtést jelentett a betegek kezelésében. A patológiai lelet ma már egyértelmű bázisát képezi a terápiás terv felállításának. A molekuláris patológiai ismeretek fejlődésével egyre több információ áll a rendelkezésre ahhoz, hogy valóban az adott beteg adott tumorát tudják kezelni.

A 2011-es ASCO egyik kiemelt témája lesz a daganatos betegek optimális gondozásának a kérdése, egy esetleges világ-standard kidolgozását vetik fel a szervezet vezetői. Azt szeretnék elérni, hogy a különféle kezelések minimális standardja minden országban elérhető legyen a jövőben – ám ehhez szakmai konszenzus szükséges. Ennek az előkészítése és képviselete lehet az ASCO egyik feladata.

A célzott terápiák mellett várhatóan kiemelt témaként szerepel a prosztatarák, a májrák, a GIST, az emlőrák, a bőrrák, illetve fókuszba kerül a rák megelőzésére kifejlesztett egyes készítményekkel végzett gyógyszervizsgálatok kérdésköre is – tájékoztat a Medical Tribune.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért