célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

A tájékozott beteg jobban gyógyulhat

Szent Lázár Megyei Kórház, SalgótarjánFontos, hogy a betegek értsék mi miért történik velük. A nagy beteglétszámból adódóan a kórházi ellátás során sokszor maradnak megválaszolatlanul kérdések, ezért is fontos a háttértámogatás. A Nógrád megyei Salgótarján onkológiáján ezért alakítottak ki egy külön helyiséget is, ahol civil szervezeti önkéntesek segítenek az eligazodásban, s nyújtanak érzelmi támaszt.

– Az utóbbi évtizedben az orvoslás átalakult, ennek szellemében az orvos-beteg kapcsolat is megváltozott Ma már, elsősorban az egészségügyi szakszemélyzet leterheltsége miatt, sajnos nincs idő arra, hogy minden beteg minden kérdésére választ kapjon. Ugyanakkor a jól tájékozott, a betegségéről sokat tudó ápolt jobban gyógyul, mert olyan információkhoz juthat, amelyek segítenek neki abban, hogy szembe tudjon nézni egészségi problémájával – indokolta Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezetének elnöke annak a civil információs szolgálatnak a létjogosultságát, amelyet a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház onkológiáján alakítottak ki.

Kreicsi MáriaAmint arról a Nógrád Megyei Hírlap beszámolt, elképzelésükkel dr. Bercsényi Lajos főigazgató, az ápolási igazgató és az onkológiai osztály vezetője is egyetértett, s az önkéntes tevékenység céljaira az onkológiai osztályon rendelkezésükre bocsátottak egy helyiséget, amit be is rendeztek. Kreicsi Mária elmondta: a hozzájuk fordulók a daganatos elváltozások tüneteiről, szűrési lehetőségekről, terápiáról, egyéb, a betegségükkel kapcsolatos kérdéseikről kaphatnak hiteles forrásból származó, írott és szóbeli információt. A megjelentekkel és az osztályon fekvőkkel igény szerint elbeszélgetnek, ezzel is oldva a várakozással és a kezeléssel esetlegesen járó kellemetlenséget.

Kapcsolódó cikkek:
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Önkénteseket toboroznak a daganatos betegek mellé
Önkénteseket vár a hospice mozgalom
Válaszok nélkül távozunk a kórházból