célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Rák és szexuális orientáció: vizsgálták az összefüggéseket

Kalifornia államban több mint 120 ezer fő bevonásával készült kutatás szerint a homoszexuálisok férfiak körében gyakoribbak a daganatos megbetegedések, mint a heteroszexuálisoknál. A kutatás öt éve alatt 3690 férfinél és 7252 nőnél diagnosztizáltak daganatos megbetegedést. A homoszexuális férfiak körében közel kétszer nagyobb volt a rák kockázata, mint a heteroszexuális férfiaknál.

Amint arról az Origo beszámolt, a California Health Interview (Kaliforniai Egészség Felmérés) elnevezésű program keretében 122 345 embert kérdeztek meg szexuális irányultságáról, akik közül 1493 férfi és 918 nő homoszexuálisnak, 1116 nő pedig biszexuálisnak vallotta magát.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy azt nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a szexuális orientáció befolyásolja a rákkockázatot, a kapcsolat sokkal összetettebb. A kutatók szerint a fő kapcsolat az lehet, hogy a homoszexuálisok körében több a HIV-fertőzés, ami több daganattípus kockázatát is megnöveli (ilyenek a végbél-, tüdő és hererák, illetve a Hodgkin-szindróma nevű nyirokrák).

A homoszexuálisok körében magasabb a humán papillóma vírusok (HPV) előfordulási aránya is (az átlagosnál gyakoribb partnerváltás miatt), ami ismét csak a végbéldaganatok kialakulásának kockázatát növeli. Ugyancsak tény, hogy a homoszexuális nők és férfiak esetében is nagyobb a dohányzási ráta, mint a heteroszexuálisok körében - ez szintén növeli több daganattípus kockázatát is.

A vizsgálat másik eredménye, hogy a rákbetegségen átesett leszbikus és biszexuális nők általános egészségi állapota rosszabb, mint a heteroszexuális női túlélőké. Ennek oka részben az a stressz, amelyet a szexuális orientációjuk miatti előítéletek következtében élnek át. Férfiaknál ilyen összefüggést nem találtak.

Kapcsolódó cikkek:
Bélproblémák: jelek, tünetek, amelyekre oda kell figyelni
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában