célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

A rákbetegség kockázatát is növeli az elhízás

Epehólyag betegségei, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, magas vérnyomás – ezek mind gyakrabban alakulnak ki azoknál, akik túlsúlyosak. Magyarország nagyon nem áll jól, ami a statisztikai adatokat illeti. Mit lehet tenni? Május 22-e az európai elhízás elleni nap.

Az elhízással kapcsolatos uniós statisztikai adatokat tekintve Magyarország nagyon nem áll jól. A 2009-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos (a testtömegindex 25 feletti), melyből 28,5 százalék elhízott (a testtömegindex 30 feletti). Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) öt évvel ezelőtt végzett vizsgálata szerint – melyben összevetették az 1983-as és a 2009-es statisztikai adatokat – a férfiaknál 2,5-szeresével, míg a nőknél 1,5-szeresével nőtt az elhízottak száma. Hasonló tendencia nemcsak Magyarországon, hanem a többi uniós országban is megfigyelhető.

Ha tartósan megbomlik az energia-egyensúly, vagyis az energiabevitel és a -leadás egyensúlya eltolódik – többet eszünk, mint amennyit mozgunk –, akkor nagy az esély az elhízásra – idézi az mno.hu cikke dr. Martos Évát, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatóját. A szakember szerint a magyar lakosság legnagyobb problémája, hogy nem mozog. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a magyarok mindössze 5 százaléka sportol rendszeresen. Az OÉTI főigazgatója kiemelte: a mozgás számtalan előnnyel jár, még azoknál is, akik túlsúlyosan kezdenek neki a sportnak. Ha elég aktívak vagyunk, elkerülhetjük a mozgásszervi, a pszichés betegségeket, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a magas vérzsírszintet is. A sporttal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve a pszichés megbetegedéseket is. Nemcsak azért kell mozogni, hogy az energia-egyensúlyt megőrizzük, hanem azért is, mert aki rendszeresen mozog, az tovább él, ráadásul egészségesebben – hangsúlyozta Martos Éva. A rendszeres mozgás az ajánlások szerint felnőtteknél napi fél, míg gyerekeknél napi egy óra.

Kapcsolódó cikkek:
Cukorfogyasztás: a kevésnek is csak a felét szabad enni egy nap
Az okok, ami miatt az elhízás növeli a daganatok veszélyét
Világbetegség az elhízás