célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

A multivitamin csak pénzkidobás?

Az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint fele szed valamilyen multivitamint, valószínűleg Magyarországon sem kevesek vándorolnak a patikákba a havi dobozért. Azt várják tőle, hogy javítja a memóriát, megvédi őket a szívbetegségektől, ráktól. Az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklap szerkesztői jegyzete szerint a multivitaminok nem használhatóak krónikus állapotok ellen, vásárlásuk pénzkidobás.

„A vitamin- és étrendkiegészítő-ipar anekdotán alapul, az emberek azt mondják, beveszem ezt, aztán jobb érzésem lesz tőle” – írja Edgar Miller, a Johns Hopkins University orvosprofesszora és a szaklap szerkesztője. Amint az Index összeállítása fogalmaz Miller szerint mára alap ez a gondolkodás, de ha tesztekről van szó, nem bizonyítható, hogy a multivitaminok hosszú távon bármit használnának, nem előzik meg a halálozást vagy a szívrohamot.

A szerkesztőnél betelt a pohár: „Ami sok az sok: ne pazarolják a pénzüket vitaminokra és ásványi kiegészítőkre” – írja. Állításait három tanulmányra alapozza, amelyek a multivitaminok hatásait vizsgálták szívrohammal és rákkal kapcsolatban, valamint, hogy növelik-e a 65 év feletti férfiak kognitív funkcióit. Mindhárom tanulmány az e heti Annals of Internal Medicine-ben jelent meg.

Az első tanulmány 27 másik, több mint 450 ezer résztvevőn elvégzett kutatás elemzése: az eredmények szerint a multivitaminoknak nincs hatásuk az érrendszeri megbetegedések és a rák megelőzésében. Ráadásul, a multivitaminok szedése semmilyen összefüggésben nincs a halandósággal. Szintén nem találtak összefüggést a második szívroham és megelőzése és a multivitaminok között. Azt viszont megerősítették, hogy azok a dohányzók, akik csak béta-karotint szedtek, növelték esélyüket a tüdőrákra.

A második tanulmányban 1700 beteget vizsgáltak, akiknek korábban szívrohamuk volt. Három multivitamint vagy placebót kellett szedniük naponta kétszer, öt éven át. Mivel a vizsgált alanyok több mint ötven százaléka abbahagyta a kezelést, a szerzőknek nehéz volt valódi következtetéseket levonni.

A harmadik tanulmányban hatezer, 65 évesnél idősebb férfit követtek, akik multivitamint vagy placebót szedtek 12 éven át. A résztvevőknek kognitív funkciókkal kapcsolatos teszteket kellett kitölteniük. Az eredményekben semmilyen különbséget nem találtak a két csoport között. Igaz, az alanyok mind egészséges orvosok voltak.

Kapcsolódó cikkek:
14 pont mielőtt vitamint, étrendkiegészítőt vesz!
Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Hogyan hatnak az étrend-kiegészítők a gyógyszerekre?
Biztosan indokolt étrend-kiegészítőt fogyasztania?
Mindenkinek ajánlják a téli D-vitamint