célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

Szájhigiénia: az egészség a szájban kezdődik!

Évente több ezren betegednek meg szájpadlás-, nyálmirigy- és nyelőcsőrákban, a férfiaknál ezek a rosszindulatú daganatos betegségek majdnem háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint nőknél. Az egészség a szájban kezdődik. Igaz ez a szájnyálkahártyát, az állcsontokat és a torkot érintő rákos betegségek megelőzése szempontjából is.

A szájüregi rákos betegségeknél külön nehézséget jelent, hogy az operációnak a beteg arcán látható nyomai rossz hatással vannak az önértékelésre. Ezen kívül az olyan fontos szociális és mindennapi élethez szükséges képességeket is korlátozza, amilyen a beszéd, a rágás vagy a nyelés - veszi sorra a Webbeteg összeállítása.

A szájüregi rák okai

A szájüregi daganatok kialakulásáért nagymértékben felelős a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Különösen veszélyesek a nagyon erős és filter nélküli cigaretták, a magas alkoholtartalmú italok, valamint az alkohol és a dohányzás kombinációja.

A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékétől függően a nem dohányzó és alkoholt nem fogyasztó személyekhez képest akár hatszor nagyobb lehet a kockázat. A ’90-es évek közepétől kezdve a férfiak körében csökken az újonnan megbetegedettek száma, a nőknél is megfigyelhető ez a pozitív változás.

Másik fontos kockázati tényező a helytelen táplálkozás, vagyis a kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása (ezzel együtt kevés antioxidáns bevitele), valamint a nem megfelelő szájhigiénia. Azoknál az embereknél, akik nem járnak rendszeres fogászati ellenőrzésre, a betegséget gyakran csak késői stádiumban fedezik fel. A szájnyálkahártyán található krónikus sebek, (amelyeket például éles fogak vagy protézis okozhat), valamint a krónikus szájpenész (Candida albicans) és a papillomavírus is okozhat szájüregi rákos megbetegedést. A cukorbetegeknél gyakrabban alakul ki a szájnyálkahártyát érintő rákos elváltozás.

A megelőzés módja

A hatékony megelőzés legjobb módja a dohányzásról és alkoholfogyasztásról való lemondás, a megfelelő száj- és fogápolás, azaz a napi legalább kétszeri alapos fogmosás és a fogorvosi kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel. Mindemellett fontos a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben és teljes kiőrlésű gabonából élelmiszerekben gazdag étrend.

Félévenként fogorvosi ellenőrzés!

Mint minden rákos betegségnél, a korai felismerésnek a szájüregi megbetegedések területén is fontos szerepe van. Minél korábban felfedezik a tumort, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A fogorvosok a rendszeres kontrollvizsgálat alkalmával mindig megnézik, hogy a szájüregben is minden rendben van-e, különös tekintettel a veszélyeztetett páciensekre. Ha nem biztos benne, hogy fogorvosa szájüregét is megvizsgálta-e, a legközelebbi vizsgálat alkalmával kérdezze meg, illetve kérje meg rá.

A rendszeres fogorvosi vizsgálatok között saját maga is megvizsgálhatja szájüregét jó fényviszonyok mellett. Ha fehéres, lapos, kemény tapintatú helyeket fedez fel, azonnal forduljon orvoshoz! Az ilyen elváltozás leukoplakia lehet, mely a szájnyálkahártyából nem emelkedik ki, és dörzsöléssel nem távolítaható el. A leukoplakia a rosszindulatú tumor (szájüregi epithel karcinóma) kialakulása előtt jelentkezik. Szintén sürgősen fel kell keresni egy orvost, fogorvost, száj-, állcsont- vagy arcsebészt, ha a szájnyálkahártyán sík, piros elváltozások vagy olyan sebek vannak, melyek két hét alatt nem gyógyulnak be.

A szájüregi rák korai felismerése, jelei

A panaszok csak előrehaladott állapotban lépnek fel, így a betegségnek nincs korai tünete. A szájüreg-torok-nyelőcső régiójában azonban vannak bizonyos jelek, amelyek megjelenésekor minden esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni:

- fehéres, pirosas, vagy fehér-piros helyek, melyek nem dörzsölhetőek le, és kemény tapintásúak, eltérnek a környező részektől.
- krónikus (két hét alatt nem begyógyuló) sebek a szájüregben
- enyhén vérző sebek
- nyelési panaszok
- beszédbeli nehézségek vagy beszéd közben fellépő fájdalom
- gombócérzés a szájpadláson vagy a nyelven
- légzési nehézségek
- hosszabb ideje fennálló szájszag

Kapcsolódó cikkek:
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet!
Fej-nyaki tumorok: előzzük meg a szájüregi rákot!
Fej-nyaki tumorok: gyakoribb lett a szájüregi rák
Daganat a szájban: miért nem veszik észre?
Szájüregi daganatok
A gondos szájápolás is segíthet a rák elkerülésében