célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

Mit tesz a kávé a szervezettel?

A kávéivás hozzájárul az egészséghez, mi több, valamivel tovább élnek a fekete nedű szerelmesei – derült ki a többi közt a témában elkészült eddigi legnagyobb tanulmány eredményeiből.

A 402 ezer ember adatainak elemzéséből összeállt tanulmány szerint a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé is előnyös hatású. Amint arról az MTI nyomán a Medical Online beszámolt, számos olyan vegyület van a kávéban, amely hozzájárulhat az ital előnyös hatásaihoz, így antioxidánsok és olyan anyagok, amelyek segítik a rák megelőzését, de maga a koffein nincs ezek között.

A tanulmány 1995-ben kezdődött 50 és 71 év közötti amerikaiak bevonásával, akik mindannyian a Nyugdíjasok Amerikai Szövetségének (AARP, American Association of Retired Persons) tagjai voltak. A 402 ezer résztvevő közül 42 ezren nem ittak kávét, mintegy 15 ezren pedig nagyon sokat, naponta legalább hat csészével. A legtöbben 2-3 csésze kávét fogyasztottak naponta.

2008-ra 52 ezer ember halt meg a felmérésbe bevont emberek közül. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az átlagos 2-3 csésze kávét fogyasztó férfiak 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a kávét nem ivók, míg a nőknél 13 százalék volt a különbség.

Neal Freedman kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa kiemelte, hogy eredményeik nem ok-okozati kapcsolatot tárnak fel a kávéivás és az egészség között, hiszen ezek a felmérések csupán az emberek megfigyelésén alapulnak.

Kapcsolódó cikkek:
Milyen hatása van a kávénak a bélrendszerre?
Fontos ki hogyan érzi magát a bőrében
Egészség: többet tudunk róla, mint teszünk érte