célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

CT tüdőszűrés, krákogás dohányosként (jelige: Ildikó)

Kérdés

44 éves nő vagyok. 2014. februárban volt egy hétig tartó komoly influenzám, magas lázzal, köhögéssel. Dohányzom, ezért évente tüdő CT vizsgálatot szoktam csináltatni, szűrés jelleggel.

2014. márciusban elkészült natív CT eredménye: pleurális folyadék nincs, tüdőkben kóros eltérést jelenleg nem látni. Mindkét oldalon az axillában számban felszaporodott nyirokcsomók vannak, bal oldalon egy 2 cm-es reaktív nyirokcsomó látszik. A mediastinumban is számban felszaporodott nyirokcsomók látszanak, retrocavalisan egy 8 mm-es, mediastinum bo-án egy 18x9 mm-es. A natív sorozaton a hílusok nem ítélhetőek meg egyértelműen.

2014. áprilisban készült egy mellkas rtg, mammográfia, emlő UH mind negatív eredménnyel. Gégészeti vizsgálat többször is történt, az is rendben volt. Panaszaim viszont vannak, nem köhögök, inkább krákogásnak mondanám, és gyakran úgy érzem, mintha a légcsövemben váladék lenne lerakódva. Van, hogy napokig teljesen jól vagyok, de egy napon belül is változó a helyzet: néha egy köhintés és felszakad a váladék, néha nagyon kellemetlen ez az érzés. Ez az állapot lassan 5 hónapja tart. Szedtem köptetőt, antihisztamint, szedek reflux gyógyszert, mert refluxos vagyok.

Kérem írja meg önnek mi a véleménye. A CT látja a légcsövet? A nyirokcsomók lehettek a lezajlott fertőzéstől?

2014-07-2507:33:15

Válasz

Levele alapján Ön egy egészségtudatos ember, aki pontosan tisztában van azzal, hogy a dohányzással hónapról-hónapra növeli egy rosszindulatú rákos betegség megjelenésének a kockázatát.

Ha a CT vizsgálatot ún. virtuális bronchoszkópia technikával is megcsinálták, akkor a vizsgálat során lehet információt kapni a nagyobb hörgőkről is. Leveléből nem derül ki, hogy a nagyobb hónalji (axillaris) nyirokcsomók, illetve kissé megszaporodott gátorüregi (mediastinalis) nyirokcsomók miatt történt-e bármilyen további vizsgálat, kontrollvizsgálat.

A köhögéses, váladékos panaszok miatt orvosi vizsgálat, esetleg tüdőgyógyászati vizsgálat is javasolható. A tüdőgyógyász tud dönteni arról, hogy a márciusi vizsgálat ismeretében szükséges-e kontroll CT.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdőszűrés?

Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Évről-évre kevesebb férfit, több nőt öl meg a dohányzás

Válasz: 2014-08-1323:23:17