célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Végbélviszketés, HPV dilemma (jelige: AIN1)

Kérdés

Tavaly októberben végbélviszketés miatt mentem vissza a proktológushoz, aki júliusban egy rövid sipolyt műtött meg. Végbélcitológiát végeztek, amelynek LSIL AIN1 Hyperkeratosis volt az eredménye, majd februárban ismételten AIN1 Parakeratozis. HPV szűrésem negatív, bár az orvosom azt mondta, hogy minden tünetem megegyezik a HPV tüneteivel, és így igazából fogalma sincs, hogy mitől ilyen az eredményem.

Borzasztóan félek attól, hogy ebből rák lesz. 38 éves nő vagyok. Félévente kontrollra kell mennem. Tényleg mást nem lehet tenni? Laktózintoleranciám van, mert 5 éve megműtöttek előző műtétek miatti bélelzáródással, és kivágtak 15 cm-t a vékonybélből. Nem lehet a sok hasmenés következménye ez a citológiai eredmény? Vagy mi okozhatja, ha nem vagyok HPV fertőzött? Az orvosom azt mondta, hogy ez általában vissza szokott fordulni egy egészséges irányba.

Mit tudnék tenni a saját érdekemben, illetve orvosilag mit lehet tenni?

2014-05-2923:54:56

Válasz

Függetlenül attól, hogy mi okozta a kapott citológiai eredményt, valóban elsősorban a rendszeres orvosi kontroll, ami javasolható, illetve ha szokatlan tünetet, panaszt, elváltozást észlel, akkor a tervezett kontroll időpontnál hamarabb is jelentkezhet orvosánál.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyi rákot okozhat a HPV vírus?
Fertőző vírusok a daganatok hátterében

Válasz: 2014-05-2923:57:02