célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Táplálkozás és tünetek enyhítése agresszív emlőrák miatti kemoterápia alatt

Kérdés

Agresszív emlőrák utókezeléseként kemoterápiát kapok,melynek mellékhatásait nehezen viselem. Mit ehetek a kezelés előtt és mennyi idővel előtte ahhoz, hogy napokig ne gyötörjön a hányás és hányinger?

Ehetek-e a két kezelés közötti időszakban paradicsomot, citrusféléket, különösen grépfruitot? A szájüregem tele van fekélyekkel, mivel kezeljem? A fejbőrömön pattanások jöttek ki, fájnak, vastag korpásodásom van, mivel kezeljem? Használhatok-e virágport?

Ereimet mivel erősíthetem? Kérem segítsenek!

2014-05-2122:48:17

Válasz

Általánosságban azt válaszolhatjuk, hogy könnyű és egyszerre kevés ételt szoktak tanácsolni a kezelések előtt. A gyakorlati tapasztalat alapján a hányingert, hányást nem csökkenti, ha a kemoterápiát kapó betegnek üres a gyomra (vagyis ha éhgyomorra menne a kezelésre). A hányáscsillapítási lehetőségeket is érdemes lenne ismét átbeszélni kezelőorvosával, hiszen többféle hatásmechanizmusú hányáscsillapító készítmény van forgalomban. Ezzel összefüggésben érdemes elolvasnia a válaszunk után csatolt cikkeket.

Két kezelés között általában nincs jelentős korlátozás az ételfogyasztással kapcsolatban, ugyanakkor a citrusféléket és főleg a grépfruit fogyasztását is érdemes megbeszélni a kemoterápiát adó kezelőorvossal, mert ezek számos gyógyszer hatását (étel-gyógyszer kölcsönhatás révén) befolyásolhatják.

A bőr és a haj kezelésére általában gyenge, kímélő, illatanyag-mentes samponokat, tusfürdőket lehet javasolni. Komolyabb bőrgyógyászati elváltozás esetén szükség lehet bőrgyógyászati konzíliumra is, lehetőleg olyan szakembernél, akinek van tapasztalata a kemoterápiás kezelések, illetve a célzott daganatterápiás készítmények bőrtüneteit illetően.

Az erek erősítésére sajnos nincs igazán jó tanács, az ismételt szúrások sajnos valóban igénybe veszik az ereket.

Leveléből nem derül ki, hogy mire használna virágport, így erre nem tudunk érdemben válaszolni.

Kapcsolódó cikkek:
14 otthoni praktika a hányinger megelőzésére
Miért okozhat hányingert a kezelés?
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Válasz: 2014-05-2923:57:40