célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Hólyagdaganat lehetséges kezelése

Kérdés

Édesanyámnál rosszindulatú húgyhólyagdaganatot diagnosztizáltak. A műtét utáni szövettani diagnózis: "Carcinoma transitiocellulare papillare - high grade - pT2 pNx pMx V, L : 0 "

Az orvos hólyag, húgyvezeték, méh teljes eltávolítását javasolta, illetve sugárkezelés is szóba jöhet még. A daganat nagy kiterjedésű volt, az izomszövetet felületesen érinti, azonban áttétek még nem alakultak ki.

 

Kérdésem, hogy ebben az esetben helyi kemoterápia vagy immunterápia (intravesicalis BCG-kezelés) szóba jöhet-e? Mennyire lehet hatásos? A hólyageltávolítástól a beteg ódzkodik.

2014-04-1511:07:17

Válasz

A kapott szövettani leletben a TNM (tumor, nyirokcsomó, metasztázis) stádiumbeosztásban a pT2 felületes izomrétegbe terjedő daganatot jelent. A kapott szövettani lelet nem tud érdemben állást foglalni a húgyhólyag környéki (regionális) nyirokcsomók esetleges daganatos érintettségéről, illetve a távoli áttétekről, ezért Nx, illetve Mx a jelölés, de levelében azt írta, hogy nincs távoli áttét, ez valószínűleg képalkotó (pl. CT) vizsgálatok alapján került kimondásra.

A szóba jöhető onkológiai kezelések, beavatkozások a levelében megírt szövettani adatokon, stádiumon kívül függnek a beteg, jelen esetben édesanyja életkorától és esetleges kísérőbetegségeitől. Abban az esetben, ha édesanyja jó általános állapotú, nem túl idős (kb. 60 év körüli vagy az alatti), és nincsenek egyéb jelentős súlyosabb betegségei (pl. szívbetegség, cukorbetegség stb.) akkor a leghatékonyabb terápia az, amit Ön is írt a levelében, vagyis a húgyhólyag teljes eltávolítása a kismedencei szervek (pl. méh) eltávolításával együtt. Ez valóban egy nagy műtét, amely segítségével a jelenleg ismert daganatos folyamat teljesen eltávolítható, de megváltoztatja a beteg mindennapjait, s azt követően más életmódot is kell követnie a betegnek.

A TNM stádium besorolásban az elsődleges daganat pT2 - ilyen kiterjedtségű daganatnál a húgyhólyagba adott helyi kezelés nem javasolható, mert hatástalan (mind az immun /BCG/ mind a kemoterápia).

Abban az esetben, ha a hólyageltávolító műtétre nem kerül sor, akkor az úgynevezett kemo-radioterápia jöhet szóba; ekkor sugárkezelést alkalmaznak, s időszakonként kemoterápiát adnak, hogy erősítsék a sugárkezelés daganatellenes, daganatgátló hatását.

Tekintettel arra, hogy valóban egy jelentős beavatkozásról van szó, amelytől a beteg ódzkodik, a vizsgálati eredményekkel kérhetnek egy másik, a húgyúti daganatok onkológiai ellátásában jártas szakembertől esetleg ún. másodvéleményt. Mi ugyanis terápiás javaslatot nem fogalmazhatunk meg, hanem általános ismeretterjesztő-magyarázó választ adhatunk.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Brokkolival a húgyhólyagrák ellen

Válasz: 2014-04-2122:35:55