célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Májáttétes hasnyálmirigyrák: májbiopszia? (jelige: sürgős77)

Kérdés

Májáttétes hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak családtagomnál képalkotó eljárásokkal. November óta jár orvosokhoz és CT, UH-ra, akkor még csak cisztát írtak le. Azóta sajnos áttétes daganat lett belőle. Most májbiopsziát kívánnak végezni, de hallottuk, hogy ennek kockázata is van, szétszóródhat az áttét.

Kérdésem, hogy szükséges-e valóban a mintavétel, milyen előnnyel jár ha elvégzik, illetve mekkora rizikója van?

A másik kérdésem, hogy ilyen típusú daganat esetén melyek a korszerű terápiás lehetőségek? Hiszen ez a terület folyamatosan fejlődik.

2014-03-1508:41:11

Válasz

A szövettani vagy citológiai mintavételre azért van szükség, hogy kétségtelenül igazolni lehessen a rosszindulatú daganat fennállását. Ez szükséges ahhoz, hogy megkezdődhessen az onkológiai kezelés; ahhoz, hogy daganatgátló-kezelést lehessen adni, igazolni kell, hogy valóban daganatról van szó, és nem annak a képalkotó leletnek van igaza, ahol cisztát írtak le.

A daganat a levele alapján már most is szóródott, vagyis áttétes állapotban van. Ugyan minden beavatkozásnak van kockázata, egy szúrásnak pl. vérzés, a szúrt szerv egyéb károsodása stb., de ezeket a mintavételeket azért végzik, mert kockázatuk a betegek döntő többségénél kisebb, mint a kapható információ fontossága.

Az onkológiai kezelés, ha a daganat műtétileg el nem távolítható (inoperábilis), és májáttétek fennállása esetén ez a helyzet, akkor az esetek többségében kemoterápiás kezelést jelent. Amennyiben valóban áttétes rosszindulatú hasnyálmirigy-daganatról van szó (s ez szövettanilag is igazolódik), akkor az onkológiai kezelés reális célja a daganatos betegség rosszabbodásának lassítása lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni megismerésének módját
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák

Válasz: 2014-03-1622:27:56