célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Rostos ételek vastagbélrákban

Kérdés

Nem értem: a vastagbélrák elkerülésére azt tanácsolják, hogy egyenek az emberek sok rostos ételt. Viszont a vastagbélrákos betegeknek szóló tanácsokban azt olvasom, hogy kerüljék a rostos ételeket. Mi ebben a logika? Vagy aki beteg lesz, annak már mindegy, s nem kell egészséges ételeket enni? Vagy a rostos ételek nem is egészségesek?

2013-02-0817:54:47

Válasz

Nem arról van szó, hogy aki beteg lesz, annak már mindegy, hogy mit eszik. Általánosságban az mondható, hogy a rostoknak kétféle változata van: a durva rostok (búzakorpa, bogyós gyümölcsök magvacskái, gyümölcshéjak stb.) és a finomrostok (almahúsában lévő pektin, zabkorpa nagy része, sárgarépa rostozata stb.).

Alapvetően fontos megfelelő mennyiségű rostot fogyasztani a megfelelő széklettömeg kialakulása érdekében. Vastagbélrák esetében feltételezhető műtéti beavatkozás vagy az esetleg el nem távolított daganat bélbe való betüremkedése, vérzésre való hajlama. Ezekben az esetekben általában a dietetikusok nem javasolják a durva rostok fogyasztása, mert ingerelhetik a műtéti területet vagy akár vérzést is tud okozni egy durvább magocska. A finomrostok viszont a dietetikusok szerint ilyenkor is ajánlottak a mindennapi étkezésben!

Egy vastagbélrák műtéti eltávolítása után a táplálkozást fokozatosan, hetek-hónapok alatt szokták "visszaépíteni", s nagyok az egyéni különbségek abban is, hogy a betegnek milyen ételek fogyasztása "esik jól", vagyis mi nem okoz panaszt. Vannak betegek, akinek akkor van kevesebb hasi panaszuk, ha kerülik a nagyon rostos, puffasztó ételeket, másoknál ezek sem okoznak problémát - a táplálkozásnál ezeket az egyéni különbségeket, a szervezet jelzéseit is figyelembe kell venni.

Kapcsolódó cikkek:
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Székrekedés, gondok a wc-n: bélrák is okozhatja!
A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással
A halfogyasztás és a vastagbélrák összefüggéseit vizsgálják
Táplálkozási tanácsok: mit csinálnak a dietetikusok?

Válasz: Kisa Judit 2013-02-1020:03:11