célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Borsónyi duzzanat a végbélnél (jelige: Kezdek aggódni)

Kérdés

Nagyon kellemetlen dolgot találtam magamon. Körülbelül négy napja észleltem, hogy a végbél mellet van egy borsónyi duzzanat. Először nem nagyon érdekelt, mert arra gondoltam, hogy talán a tanga sérthette meg azt a részt, de mivel eltelt pár nap és nem múlt el, kezdek aggódni. Nem nőtt a mérete, tapintásra érzékeny, a bőr felületén kevésbé észlelhető, inkább a bőr alatt tapintható ki. Ezzel nem szívesen mennék orvoshoz, mert borzasztóan kellemetlen helyen van. Ez nyirokcsomó duzzanatra hasonlít? Ha mégis meg kellene vizsgáltatni, milyen orvoshoz kellene mennem? Nagyon várom a választ, mert ezt nem tudom kivel megbeszélni.

2012-12-1214:19:01

Válasz

Csak egy leírás alapján, látatlanban nem lehet megmondani, hogy mi okozza ezt a duzzanatot. Ilyen helyen általában nem szokott megnagyobbodott nyirokcsomó lenni, inkább begyulladt szőrtüsző, kis tályog, esetleg, ha a végbélnyílásnál van, aranyér. Először háziorvosának lenne érdemes megmutatni, aki megmondja, hogy van-e szükség további vizsgálatra (pl. proktológusra, vagyis a végbél betegségeivel foglalkozó szakemberre). A szégyenérzet ne tartsa vissza, ez az orvos számára ugyanolyan rutinvizsgálat, mint bármi más, s lehet, hogy egy néhány másodperces vizsgálattal megnyugtató megoldást is kap a problémára, illetve ha olyan jellegű az elváltozás, akkor megelőzhető a szövődmény.

Válasz: 2012-12-1223:54:39