célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Lehet csökkenteni gyógyszerrel a bélrák kockázatát?

Egy viszonylag gyakran alkalmazott hatóanyag hatásait vizsgálva brit kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a gyógyszer napi rendszerességgel szedve jelentősen csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát.

A követéses vizsgálatba – amelyről az MTI számolt be – 861 Lynch-szindrómával élő embert vontak be, akiknél örökletes okok miatt nagyobb a béldaganat kialakulásának kockázata.

A gyógyszert napi rendszerességgel szedők csoportjában 19 béltumort diagnosztizáltak a követés ideje alatt, míg a kontrollcsoportban 34-et, ami 44 százalékos kockázatcsökkenést jelent a szert szedők javára. Abban az alcsoportban pedig, amelynek résztvevői legalább két éven át szedték az adott hatóanyagú készítményt, 63 százalék volt a rákkockázat csökkenésének mértéke. A tanulmányt a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertették részletesen.

Kapcsolódó cikkek:
Sok pénzt fordítanak gyógyszeripari kutatásokra
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Javulnak a klinikai vizsgálatok feltételei
A rákkutatást is segítheti a szegedi szuperlézer
Rák: a terápiákhoz beteget is választani kell
Nem szabad mindent készpénznek venni