célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

A gyógyszerkutatás jövőjéről

A gyógyszerkutatások célja, hogy a korábbiaknál hatékonyabb gyógyszereket legyünk képesek előállítani, ezért a betegségek gyógyításával kapcsolatos kutatásokban az alacsony kockázatú, gyors eredményeket hozó megközelítéseket kell alkalmaznunk – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjaként tartott székfoglaló előadásában Christian R. Noe, osztrák biokémikus.

A Bécsi Egyetem professzora a magyar élettudományok terén végzett kutatások eredményeinek ismeretében elmondta: az olyan magas színvonalú tudományos tevékenység, mint például az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársaié, megérdemelten hívják fel magukra a világ tudományos közösségének figyelmét. Úgy véli, jó esély van rá, hogy a magyar biológiai, biokémiai és bioorvosi kutatások a világ élvonalába kerüljenek.

Christian R. Noe a Bécsi Egyetem Orvosi Kémiai Intézetének egyetemi tanára. A 63 éves osztrák gyógyszerkutató szűkebb szakterülete a gyógyszerkémia. Jelentős eredményeket ért el a modern gyógyszerkutatás területén, a genom- és proteomalapú hatóanyag keresésben; a nukleinsav-terápiában, a vér-agy gát kutatásában és a targetalapú hatóanyag-felfedezés terén is.

Christian R. Noe székfoglaló előadásában elmondta: a gyógyszerkutatás az elmúlt 50 évben hatalmasat lépett előre. Ma már a gyógyító hatást kifejteni képes aktív molekulák mesterséges előállítása majdhogynem tökéletes. A tudós szerint a biológiai rendszerek egyre pontosabb megértésével célzott gyógyító hatást tudunk kifejteni, akár a gének szintjén is. Az emberi sejt működéséről felhalmozódott hatalmas tudásanyagot fel kell tudnunk használni hatékony gyógyszeres kezelések kidolgozására – fogalmazott.

A gyógyszerkutatás előtt álló kihívásokkal kapcsolatban Christian R. Noe rámutatott: a tőkeerős nagy cégek egyre inkább elfordulnak a magas kockázatú felfedező kutatásoktól és átengedik őket a jóval szerényebb anyagi forrásokból gazdálkodó akadémiai szférának. Pedig a gyógyszerkutatás jövője azon múlik, milyen mértékben leszünk képesek megérteni a betegségek molekuláris szintű alapjait, vagyis a sejtekben zajló biokémiai mechanizmusok részleteit – hangsúlyozta az mta.hu beszámolója szerint a kutató.

Kapcsolódó cikkek:
Klinikai kutatások élén az onkológia
Rákkutatókat (is) hazacsábít a Magyar Tudományos Akadémia
Magyar elismerés a daganatok növekedési faktorait kutató tudósnak
Klinikai laboratóriumi kutatókat képeznek Pécsen
Új korszak a globális tudományban
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel