célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje

Egy új berendezésnek köszönhetően csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az Országos Onkológiai Intézetben (OOI). Május közepén kezdték meg a betegek kezelését a legmodernebb technológiát képviselő lineáris gyorsítóval, amely különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes.

A berendezés speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, amellyel jelentősen lerövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegbeállítás pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, amely csökkenti a mellékhatásokat.

Amint arról az orientpress.hu cikke beszámol, a készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni - elsősorban a mellkasi régióban - a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető vele koponyán belül és kívül is.

A berendezés egy több mint húszéves, mára elavult készülék helyére került, és az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) részletre, saját forrásból vásárolta. Közép-Európában ez az egyetlen ilyen típusú készülék, használatával az OOI újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba kapcsolódhat be.

Kapcsolódó cikkek:
Több és korszerűbb sugárterápiára van szükség
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárterápia a gyakorlatban