célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Az egészség gazdasági érték is

A Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara ismét megrendezte immár hagyományosnak mondható éves konferenciáját, amelynek témája ezúttal a vállalatok egészségfejlesztésben betöltött szerepe és annak gazdasági vonatkozása. Az Egészség Chartát két éve írták alá az MFKI tagvállalatai, és ennek kapcsán bemutatták az egészségvédelem terén alkalmazott jó gyakorlataikat, elért eredményeiket és beszéltek az előttük álló kihívásokról is.

Amint arról a Weborvos beszámolt, az idei konferencián különös hangsúlyt kapott a gyógyszeripari vállalatok gazdaságban és egészségiparban betöltött szerepe. Magyarországon – mint a világ legtöbb országában - kiemelkedő szerepe van a fenntartható gazdasági növekedésben, a munkahelyteremtésben és az innovációban a gyógyszeriparnak. Ezen túlmenően a gyógyszeripar évről évre hathatós segítséget nyújt az egészségügyi intézményrendszer forráshiányának csökkentésében, az orvosok elvándorlásának mérséklésében, a prevencióban. Még a szakemberek előtt sem ismert, hogy a teljes hazai vállalati kutatások közel felét a gyógyszeripar adja. A kutatás-fejlesztés fontosságát mutatja, hogy 2008-ban 12 gyógyszercég 855 intézményben finanszírozott kutatásokat Magyarországon. A munkaerőpiacon szintén komoly és minőségi foglalkoztatók a gyógyszercégek. Az iparágban foglalkoztatottak száma meghaladja a 13 ezret, közöttük 4.800 felsőfokú végzettségű, ami egyedülállóan magas arány.

A Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara tagjai 2008. szeptember 25-én aláírták az Egészség Chartát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészség, mint gazdasági érték jelentőségére, a különböző gazdasági szereplők felelősségére ezen a téren, továbbá hogy jó példákkal szolgáljon a munkatársak hatékony egészségvédelme érdekében (egészségügyi felvilágosítás, szűrővizsgálatok, egészséges étkeztetés, sport). Eddig közel 100 tagvállalat csatlakozott a kezdeményezéshez a Charta aláírásával. A Kamara tagjai kinyilvánították, hogy a dokumentum elfogadása egy hosszabb folyamat első lépése volt, melynek célja, hogy kiemelje a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának fontosságát az egészségvédelem területén. Az elmúlt két évben a tagvállalatok több esetben is jelentős lépést tettek a megvalósítást útján, így sok helyen ingyenes szűréssel, tanácsadással, sportrendezvényekkel és egészségesebb munkahelyi környezet megteremtésével igyekeztek javítani annak a 35 ezer hazai munkavállalónak az egészségi állapotán, akik a programban résztvevő vállalatoknál dolgoznak.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Kinek jusson korszerű gyógyszer?