célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Új szabályok és összegek a rokkantsági ellátásban

Hatályba léptek a rokkantsági ellátásra vonatkozó új szabályok, az ellátások összege pedig az öregségi nyugdíjjal azonos mértékben, 2,4 százalékkal emelkedik 2014. január 1-től.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátására korábban az volt jogosult, akinek az egészségi állapota 60 százalékos - vagy ennél alacsonyabb - mértékű, és 5 éven belül legalább 1095 napot  - 3 évet - dolgozott úgy, hogy volt társadalombiztosítása. Az indoklás szerint azonban a 45 és 60 év közöttieknél sokan egészségi állapotuk miatt az elmúlt öt évben nem tudtak dolgozni. Ezért kiegészítették a szabályozást, így 10 éven belül 2055 nap vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár 2014. január 1-től a támogatás.

A változtatás értelmében akkor válik valaki jogosulatlanná a rokkantsági ellátásra, ha keresőtevékenységből származó jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis a jövőben egyszeri jutalmak miatt nem fog megszűnni a jogosultság.

A módosítás kimondja, hogy megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni azt a munkavállalót is, aki rehabilitációs járadékban részesül. Mivel ez kifutó ellátás, az érintettek részesülhetnek a támogatott foglalkoztatásban. Az előterjesztés azt is általánossá teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülők is részt vehetnek támogatott foglalkoztatásban.

A jogszabályba egy módosítással az is bekerült, hogy a rehabilitációs hatóság nyilvántartást vezet a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő megváltozott munkaképességűekről, az akkreditált munkaadókról és a megváltozott munkaképességűek számára felajánlott betöltetlen álláshelyeikről.

Amint az MTI összefoglalója kiemeli, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege január 1-től a nyugdíjakkal azonos mértékben, 2,4 százalékkal emelkedik.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: állás vagy leszázalékolás és rokkantnyugdíj?
Több megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaznának a hazai cégek?
Nyilvántartásba vennék a rehabilitációs orvosszakértőket