célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Körülményesebb hozzájutni a sztómazsákokhoz is

Sztómazsák - Fotó: NOL - Kocsis ZoltánBetegek tízezreinek életét nehezíti meg, ugyanakkor sem megtakarítással, sem egyéb előnnyel nem jár a gyógyászati segédeszközök házhoz szállításáról szóló rendelet módosítása az Orvostechnikai Szövetség szerint.

Július eleje óta a megszokottnál jóval nehezebben jutnak csak hozzá a betegek a számukra nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközökhöz (gyse). Az e termékek házhozszállításáról is szóló törvény módosítása szerint a gyógyeszköz-boltosok vagy a patikusok kizárólag személyesen vihetik ki a betegeknek a pelenkákat, a kötszereket, a sztómazsákokat. Az elmúlt évek bevált gyakorlata szerint ezzel szemben futárcégen vagy a postán keresztül is hozzájuthattak ezekhez a betegek, míg a nagy mennyiséget igénylő bentlakásos szociális otthonokba szállítmányozó cégek juttatták el a gyógyeszközöket.

A Világgazdaság információi szerint a sztómával élőket, illetve az inkontinenciában szenvedőket képviselő betegszervezet is levelet írt az emberi erőforrások miniszterének, jelezve, hogy a rendelet-módosítás ellátási gondokhoz vezethet. A cégeknél pedig már több száz beteg érdeklődött arról, miért nem jut a megszokott módon hozzá a mindennapjaiban nélkülözhetetlen gyógyeszközhöz.

„Számításaink szerint legalább 140 ezer krónikus beteget, közöttük 30 ezer, kistelepülésen élőt érint kedvezőtlenül a gyse-rendelet módosítása. Mintegy 50 ezren vannak a rendszeresen kötszerre, 80 ezren az inkontinencia-betétre és hétezren a sztómazsákra szorulók, míg 3-5 ezren az egyéb gyógyeszközt használók” – sorolja az Orvostechnikai Szövetség volt főtitkára.

Tóth Zoltán azt mondja, a kezdeményezésükre lezajlott eddigi egyeztetések során egyértelművé vált, hogy az illetékes tárcánál egyelőre nem érzékelik döntésük súlyát. Szeptember végén-október elején azonban, amikor betegek tömegeinek fogy el a három hónapra felírt gyógyeszköz-mennyisége, nagyon is érzékelhető lesz a probléma.

Akkor fognak szembesülni azzal a ténnyel, hogy a gyógyászati segédeszköz boltokban általában egyetlen szakképzett eladó dolgozik, aki nem tud egyszerre az üzletben is rendelkezésre állni és házhoz is szállítani. Az alacsony árak és árrés miatt nem is tudnak ezen változtatni. A bentlakásos intézmények nagy volumenű gyógyászati segédeszköz ellátása pedig szó szerint logisztikai feladat is, amire nem képes egyetlen forgalmazó sem. A betegek érdekében az új szabályon októbertől változtatni kellene.

Tóth Zoltán szerint a módosítás nem magyarázható azzal, hogy az eszköz használatát be kell tanítani a pácienseknek, ezért nem lehet postán megküldeni. Segédeszközt ugyanis csak orvosi betanítás és kipróbálás után szokás rendelni, az azokat rendszeresen használó krónikus betegeknek pedig nem kell minden alkalommal elmagyarázni a használatot.

Nem indokolható a változtatás azzal sem, hogy így jelentős megtakarítás érhető el a gyse-kiadásoknál. A gyógyeszközt ugyanis az orvos rendeli. És bár kétségtelen – teszi hozzá a szakember -, hogy miként a gyógyszerek felírását, a gyógyeszközök rendelését is befolyásolhatják az orvoslátogatók, a visszaélésre, vagyis arra hogy olyan taj-számokra is felírjanak gyse-t, akiknek arra nem volt szükségük, és azt elszámolják a tb felé, szerencsére csak egy-egy esetben akadt példa, és nem a régóta ezzel kereskedők részéről. „Az orvosnak és a forgalmazónak is a hosszú távú működés az érdeke. Ezt viszont nem azzal lehet elérni, hogy mindenkit csalónak tekintenek, és ezért ellehetetlenítik a házhoz szállítást, mert ez olyan, mintha azért, mert évente 3-4 baltás gyilkosság történik, egyszerűen korlátoznák a balták árusítását” – fogalmazott az ex-főtitkár.

A gyógyászati segédeszközök tb-támogatási előirányzata évek óta alultervezett, tavaly és az idén is 43,3 milliárd forintot terveztek e célra, miközben ezt az összeget már 2012-ben is 8 milliárd forinttal meghaladta a tényleges költés. Az Orvostechnikai Szövetség számításai szerint az ellátott betegek száma, valamint az igények alapján a jelenlegi ellátási színvonalon évente körülbelül 50 milliárd forint a reális támogatási keret, amit a betegterhek emelkedésének megakadályozására évről-évre utólag meg is szavaz a kormány.

Kapcsolódó cikkek:
Gajdácsi József: Egyetlen rákbeteg sem marad ellátás nélkül
Az otthoni szakápolás keretében ellátható feladatok