célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Vastagbélszűrési kísérleti program

Három megyében indult és folytatódik idén is a háziorvosi vastagbélszűrési kísérleti program. A Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyére kiterjedő, saját szűrési előirányzati forrásból megvalósuló programban 95 háziorvos közreműködésével hozzávetőlegesen húszezer 50 és 70 év közötti férfi és nő vehet részt szűrővizsgálaton.

Mint közismert, a vastag- és végbélrák a fejlett országokban a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganatos halálok. Magyarországon vastagbélrák megbetegedés miatt 2011. évben 2835 férfi és 2219 nő hunyt el, összességében 5734 férfinél és 4929 nőnél diagnosztizáltak új vastagbélrákos megbetegedést – tájékoztatta a Weborvost a szakállamtitkárság, megjegyezve, hogy a jól operálható daganatok jelentős hányadát már operálhatatlan állapotban ismerik fel, ennek következménye a magas halálozás. Ez indokolja az igényt a korai felfedezésükre és korai kezelésükre.

A vastagbélszűrésnél általában a páciensek hat-hét százaléka kerül a szakellátásba a szakirodalmi adatok szerint. Éppen ezért mindig felvetődik a kérdés, hogy mi lesz a kiszűrt betegekkel, hol látják el őket, amikor egyébként is szűkre szabottak a betegellátási lehetőségek. A szakállamtitkárság válasza szerint a szűrést követően a nem negatív eseteknél szükséges szakellátásokat a miniszteri keret terhére finanszírozzák – hasonlóan a váratlan események kapcsán felmerülő kiadásokhoz –, mert a szűrés miatt megnövekvő ellátási igényre az intézményeknek jellemzően nincs forrásuk.

Euróoai Uniós forrásból Csongrád megyében is indul háziorvosi vastagbélszűrő program: itt már nem önkéntes alapon csatlakozhatnak a háziorvosok, ugyanis valamennyi praxisra kiterjesztik az uniós támogatás projektet. Az ÁNTSZ-nél azt szeretnék, ha a Csongrád megyei programmal modellezni tudnák az országot, ugyanis ez alapozhatná meg egy későbbi, akár országos kiterjedésű szűrés megszervezését is.

A szakállamtitkárság számításai szerint a programokban kiszűrtek ellátására a három év alatt közel 150 millió forintot kell fordítani. Az érintett három megye járóbeteg-szakellátó, valamint az ország összes fekvőbeteg-szakellátó intézményvezetőjét a vastagbélszűréshez kapcsolódó többletfinanszírozási igény érvényesítéséről és elszámolhatóságáról az egészségügyi államtitkár körlevélben tájékoztatta.

Kapcsolódó cikkek:

Vastagbéltükrözés: az Ön élete megér egy vizsgálatot? Írja meg vastagbéltükrözésének történetét!
A kolonoszkópia adja a legmegbízhatóbb diagnózist
Rákszűrés: vastagbéltükrözés és székletvér-vizsgálat
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
A vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora