célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Gyógyszervizsgálatok: nyilvános eredmények, egyszerűbb szabályozás

A jövőben jobban hozzáférhetnek a kutatók és a nyilvánosság az Európában elért tudományos információkhoz az Európai Bizottság Brüsszelben bejelentett intézkedéseinek köszönhetően.

A bizottság szeretné elérni, hogy 2016-ra a közfinanszírozású kutatásokból származó cikkek 60 százaléka nyílt hozzáférésű legyen, ezért 2014-től az uniós finanszírozású valamennyi tudományos publikációt nyilvánossá kell tenni, és ugyanezt javasolja a testület az EU-tagállamok kormányainak is- adta hírül az MTI. Ennek révén - állítják Brüsszelben - "megsokszorozódik Európa innovációs kapacitása, az állampolgárok pedig gyorsabban válhatnak a tudományos felfedezések haszonélvezőivé".

Bejelentett az Európai Bizottság olyan javaslatokat is, amelyek révén az unió vonzóbb terepet kínálhat a klinikai kutatások számára. A testület egyebek között a gyógyszerekre irányuló vizsgálatok szabályainak egyszerűsítését javasolja, miközben a javasolt intézkedések "a lehető legmagasabb színvonal fenntartásáról is gondoskodnak a betegbiztonság, valamint az adatok megbízhatósága és megalapozottsága területén". Az EU-ban évente több mint 20 milliárd eurónyi beruházást fordítanak klinikai kutatásokra.

Az unió végrehajtó szerve kedden közös nyilatkozatot és egyetértési megállapodásokat írt alá a főbb kutató és kutatásfinanszírozási szervezeteket képviselő testületekkel. Ezek célja, hogy segítsék kiépíteni az úgynevezett Európai Kutatási Térséget. Meghatározta a bizottság azokat a konkrét intézkedéseket is, amelyeket a tagállamoknak kell tenniük ennek érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Dr. Tímár József: „Szinte minden évben újabb daganatra lesz célzott terápia”
Új korszak kapujában a gyógyszerkutatás
Klinikai kutatások élén az onkológia
Új korszak a globális tudományban
Javulnak a klinikai vizsgálatok feltételei