Életmód
Európa: kihízzuk a kontinenst?
2011. január 03. hétfő, 06:00
Az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Nemzetközi szakértők szerint a legtöbb országban megkétszereződött az elhízottak aránya az elmúlt 20 évben. Ez nem esztétikai, hanem egészségügyi probléma, mert számos betegség - köztük több daganatos betegség - rizikóját növeli az, ha valaki elhízott.
Életmód
Hány pohár vizet kell inni egy nap?
2011. november 22. kedd, 16:08
Többször megkérdőjelezték már, de a legújabb kutatások ismét megerősítették, hogy az egészség megőrzéséhez napi nyolc pohár vizet kell inni, mert a bőséges vízfogyasztás hosszú távon segíthet megelőzni a veseproblémák kialakulását.
Életmód
A nyers étel kevésbé hizlal
2011. november 18. péntek, 04:46
Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk - idézte a Harvard Egyetem kutatóinak megállapítását a Scientific American elnevezésű ismeretterjesztő folyóirat. Az eredmény azt jelzi, hogy az élelmiszerek konyhatechnikai előkészítése hatékonyabbá teszi a bennük tárolt energia felhasználását.
Életmód
Alábecsült kalóriák
2011. október 26. szerda, 13:17
Az amerikai gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy kövér és ez nem is csoda, mivel a gyorsétteremben a tizenévesek 80 százaléka sokkal kevesebbnek gondolja a tányérjába kerülő kalóriát, mint az oda helyezett ételek tényleges kalória tartalma. Egy vizsgálat eredményei nagy feltűnést keltettek az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson.
Életmód
A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin
2011. október 05. szerda, 01:15
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. A fővárosi Semmelweis Egyetemen hosszú évek óta kutatják egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.
Bővebben: A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin
Életmód
Az optimisták agya elutasítja a negatív információkat
2011. október 13. csütörtök, 02:05
Az optimisták akkor is pozitívan tekintenek a jövőbe, ha a bizonyítékok nem támasztják alá reményteli elvárásaikat, s ezt agyműködésük is tükrözi – mutatta ki egy új tudományos kutatás.
Bővebben: Az optimisták agya elutasítja a negatív információkat
Életmód
Melyik zöldség-gyümölcs csökkenti a vastagbélrák kockázatát?
2011. szeptember 26. hétfő, 08:42
Közismert, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti egyes daganatok, például a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egy most közzétett ausztrál kutatás szerint azonban a zöldségek és gyümölcsök védőhatása függ attól, hogy a daganat kialakulásának veszélye a bélrendszer mely szakaszát érinti.
Bővebben: Melyik zöldség-gyümölcs csökkenti a vastagbélrák kockázatát?
Életmód
Rák: dietetikusok és a javulást segítő étrend
2011. szeptember 01. csütörtök, 03:27
Európában a 65 évesnél fiatalabbak szív-érrendszeri halálozásának több mint harmada a táplálkozással van összefüggésben, ugyanígy a daganatos betegségek 30–40%-a lenne megelőzhető megfelelő étkezéssel.
Életmód
A húsok növelik, a zöldségek csökkentik a vastagbélrák veszélyét
2011. június 05. vasárnap, 00:00
Az elfogyasztott vörös és feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése, a több rost étrendbe iktatása és a rendszeres testmozgás 43 százalékkal szoríthatná le a bélrákos esetek előfordulásának arányát - idézte a Világ Rákkutatási Alap (WCRF) elnevezésű jótékonysági szervezet megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
Bővebben: A húsok növelik, a zöldségek csökkentik a vastagbélrák veszélyét
Életmód
A vastagbélrák megelőzése: növényi rostok és edzőcipő
2011. június 07. kedd, 05:55
A vastagbélrák kockázata csökkenthető a megfelelő életmód és a rendszeres egészségügyi kontroll gyakorlásával. A mindennapi menüsorba mindenképp ajánlott minél több növényi rostot és minél kevesebb vörös húst felvenni, valamint csökkenteni az egyszerű szénhidrátban gazdag tápanyagokat és az átlag kalóriamennyiséget. A bő folyadékbevitel és a rendszeres - nem túlzó - testedzés szintén elősegíti az egészséges bélmozgásokat.
Bővebben: A vastagbélrák megelőzése: növényi rostok és edzőcipő
Életmód
Fizikai aktivitással csökkenthető a vastagbélrák kockázata is
2011. március 26. szombat, 06:56
A WCRF International (Nemzetközi Világ Rákkutató Alap angol neve) becslései szerint az Egyesült Királyságban minden évben legalább 10 ezer emlőrákos és bélrákos eset előfordulását lehetne megelőzni, ha az angol emberek hajlandóak lennének a kiadós sétára, vagy a mindennapos fizikai aktivitás szintjének növelésére.
Bővebben: Fizikai aktivitással csökkenthető a vastagbélrák kockázata is
Életmód
A tejivás és a bélrák összefüggéseit is kutatják
2011. március 28. hétfő, 06:32
Amerikai és új-zélandi tudósok kutatásai bizonyítják: a tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A mára népbetegséggé vált kór ellen szakértők szerint helyes életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással – mindenekelőtt a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával védekezhetünk.
8 / 9 oldal
Keresés
Aktuális Hírek
- + Ki segít az onkológia falain kívül a daganatos betegeknek?
- + Tovább nőtt a recept nélküli készítmények forgalma
- + Akadálymentes vízi bejárók a Balaton partján
- + Ezt mindenképp olvassa el a D-vitaminról!
- + Csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje
- + Vitaminhiány a szájüregi problémák hátterében
Tudományos Cikkek
- + Vastagbélrák - a vörös illetve a feldolgozott húsok a felelősök?
- + Nincs, s nem lehet egyetlen általános rákgyógyszer
- + Hányan szembesülnek 2014-ben a vastagbélrákkal?
- + Mennyi rákot okozhat a HPV vírus?
- + Élettartam hosszabbítás mellett életminőség javítás
- + Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet