célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Tápszer és vitaminok daganatos fogyás miatt

Kérdés

Ha egy rákbeteg veszít a súlyából, akkor automatikusan jár neki receptre olyan tápszer, ami segít megerősíteni? Az orvos írhat fel vitaminokat is? Csak az onkológus vagy a háziorvos is?

2013-02-2413:31:03

Válasz

 

A daganatos fogyás esetén lehet tápszereket rendelni, amelyek könnyen felszívódó szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaznak, ezáltal segíthetnek csökkenteni a testsúlyvesztést. Ezeket többféle szakorvos (pl. sugárterápiás szakorvos, onkológus, tüdőgyógyász, gasztroenterológus, ...) írhatja fel emelt térítéssel (vagyis a páciens számára olcsóbban), illetve javaslatukra a háziorvos is.

A daganatos fogyásra szoktak még alkalmazni egy tablettában, illetve szirupban elérhető, hormontartalmú készítményt, amelyet szakorvos (onkológus, illetve sugárterápiás szakember)  írhat fel szakmailag indokolt esetben, ám a jelenlegi szabályozás, a jelenlegi térítési jogszabályok alapján háziorvos felé erre nem tehet javaslatot.

A vitaminok nem rendelhetők térítéssel, s rákbetegeknek sem rendelhetők emelt térítéssel.

Kapcsolódó cikkek:
Alultáplált betegek a kórházakban
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje
Az alultáplált betegek nehezebben küzdhetnek meg a betegséggel
Itt a tavaszi vitaminhiány, tegyünk ellene!

 

Válasz: 2013-02-2420:40:43