célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Kis csomó a mell és a hónalj metszetében

Kérdés

Egy kis csomót vettem észre tusoláskor: a hónaljamtól lefelé, függőlegesen azzal egy vonalban kb. 10 cm-re, a bal mellbimbóm vízszintes vonala magasságában - tehát nem a mellemben, hanem tulajdonképpen az oldalamon, mellmagasságban - talán ez még egy hónalji nyirokcsomó? Kb. fél centiméteres lehet, teljesen fájdalmatlan, nem érzékeny, s teljesen mobilis, mozgatható, tapintásra olyan mint egy kis lipoma. 32 éves vagyok, két hónapja voltam egy komplett menedzserszűrésen, amiben teljes emlő ultrahang is benne volt, akkor átnézték a nyirokcsomókat is, mindent rendben találtak, nincs semmilyen ismert betegségem. Nem ütöttem meg a mellem, nincs sérülésem (pl. hónalj szőrtelenítés miatt) vagy a környéken begyulladt szőrtüsző, pattanás sem látható, kicsit ki vagyok merülve, de megfázva sem vagyok.

Mi okozhatja a legnagyobb valószínűséggel ezen a tájékon egy nyirokcsomó megnagyobbodását? (Ha ez az.) Mikorra illik ennek elmúlnia, illetve mikor indokolt megmutatnom orvosnak?

2012-11-2716:08:11

Válasz

Tekintettel arra, hogy két hónapja történt az emlőről vizsgálat, remélni lehet, hogy a most tapintott elváltozás tényleg csak jelentéktelen nyirokcsomó. Az nagyon ritkán fordul elő, hogy a negatív (kóros elváltozást nem találó) emlővizsgálat után ilyen rövid idővel valamely rosszindulatú folyamat jelenjen meg tapintható méretben. Ennek ellenére, ha pár héten belül nem múlik el a csomó, érdemes megmutatnia háziorvosának vagy nőgyógyászának.

Kapcsolódó cikkek:
Az önvizsgálat nem a nők kiváltsága
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése

Válasz: 2012-11-2920:30:43