célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Növekvő májdaganat, ellentmondásos képalkotó leletek

Kérdés

Ez év márciusában CT vizsgálat kimutatta, hogy a májam 3-as szegmentumában egy 30x32 mm átmérőjű, éles szélű, a kontúrtól előboltosuló körülírt képlet van. Azt írták, hogy valószínűleg benignus jellegű, adenoma vagy FNH. De javasolták az MR-t, amit májusban csináltak meg. Azon a 3. szegmentumi elváltozás mellett, a 8. szegmentumban is láttak egy 13 mm átmérőjű elváltozást, ami valószínűleg adenoma. Október végén elmentem kontrollra. Az ultrahang szerint a 8. szegmentumban a 13 mm-es elváltozás 55x28 mm-re nőt. Ezért az orvos elküldött szövettanra, mert azt mondta, hogy egy jóindulatú adenoma vagy FNH nem nőhet ilyen gyorsan és ezt mindenképpen tisztázni kell. A szövettant nem csinálták meg, mert állítólag rossz helyen van a daganat és ha átszúrják a tokot, akkor vérzés léphet fel. Visszamentem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy akkor ezt most hagyjuk és majd 3 hónap múlva jöjjek vissza kontrollra.

Mivel korábban megijesztett azzal, hogy egy jóindulatú daganat nem nőhet ilyen gyorsan, ezért én beszéltem egy másik orvossal és elmentem egy újabb CT-re, ami szerint csak a 3. szegmentumban van az elváltozás és a lelet a 8. szegmentumról nem is beszél, pedig pont az lett volna a fontos. Én ezt nem értem, akkor lehet, hogy nincs is ott daganat, vagy a CT nem látta? Vagy az ultrahang rosszul látta?

Sajnos csak három hét múlva tud fogadni az orvos, de addig én nem bírom ezt a bizonytalanságot. Tudna esetleg a leírtak alapján nekem valamit mondani, tanácsolni? Vagy ilyen esetben kit kellene felkeresnem? Sajnos nagyon agyalós típus vagyok, és valószínűleg jobban kikészít a bizonytalanság, mint maga a "betegség".

2012-11-2218:07:18

Válasz

Az MR, a CT, az UH képek nem feleltethetők meg egy az egyben egymásnak, mivel más-más technikával készülő felvételekről van szó, ezért lehet eltérés közöttük. Ugyanakkor hasznos lenne összehasonlítani a képeket (és nem a leleteket), illetve azzal az orvossal megbeszélni a leletet, aki most utalta CT vizsgálatra, hiszen a leletekben valóban ellentmondás van, s vele megbeszélni, hogy szerinte mi a teendő. Miután mi nem látjuk a felvételeket, s egy internetes rovat nem is vállalkozhat felelősséggel azok elemzésére, ezért az elváltozás(ok) mibenlétéről érdemben nem tudunk nyilatkozni.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET...

Válasz: 2012-11-2522:33:51