célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Kiújulhat még a betegség? (jelige: Zsuzsa)

Kérdés

2010. februárban kissejtes non-Hodgkin limfómával kezeltek, amiből CT szerint májusban meggyógyultam. Utána még kaptam kemót, de augusztusra a kissejtes limfóma nagysejtessé alakult. Ezt is kezelték és 2010 decemberre a PET CT semmilyen elváltozást nem mutatott. Azóta Mabthera kezelést kapok. Kérdésem, hogy kiújulhat-e a kisssejtes limfóma vagy mivel erősebb kemót is kaptam, talán nem.

2012-10-2810:33:41

Válasz

Egy rosszindulatú daganatos betegségnél sajnos sosem lehet 100 százalékosan kijelenteni azt, hogy már biztosan nem fog kiújulni. Ugyanakkor a kérdést részleteiben a kezelőorvosával kellene megbeszélnie, aki nem csak azt a diagnózist ismeri, amit Ön megírt nekünk levelében, hanem többet tud a laborokról, képalkotó vizsgálati eredményekről, egyéb vizsgálati leletekről is.

Levele alapján azt feltételezzük, hogy jelenleg azért kapja az alkalmazott, levelében említett kezelést (célzott terápiát), hogy az visszaszorítsa a betegségét, ami a kezelés nélkül valószínűleg aktív lenne. Az, hogy a képalkotó vizsgálatok, akár a PET CT is negatív eredményű, tehát nincs olyan daganatos góc, amit ezek a vizsgálatok kimutatnának, nem jelenti azt, hogy igen kicsiny daganatos gócok (mikrometasztázisok) nem lehetnek a szervezetben, csak a kezelés jelenleg ezeket kordában tartja valószínűleg.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Limfóma: nyirokrendszerből kiinduló daganatok
Limfóma: egyre több a beteg idehaza is

Válasz: 2012-10-2922:10:57