célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Polipok, végbélműtét, tumormarker

Kérdés

Édesapámat polipokkal kezelték, majd a legutóbbi kontroll alkalmával kiderült, hogy el kell távolítani egy részt a végbeléből. A vérképen csillaggal jelölték meg a következőt: SE CEA 3,5. A referencia tartomány 0-2,5. Mit jelent ez, s mi várható ennek fényében? Milyen panaszok maradhatnak vissza a műtét után?

2012-09-2816:45:21

Válasz

 

Fontos lenne ismerni, hogy mi volt a szövettana annak az eltávolított polipnak, ami miatt (feltehetőleg) azt javasolják, hogy a bélből is el kell távolítani egy részt. Azt, hogy milyen panaszok maradnak vissza a műtét után, függ attól is, hogy mekkora bélszakaszt akarnak eltávolítani, illetve a bél melyik részéből történne ez az eltávolítást - ezt a műtétet tervező orvossal lenne érdemes megbeszélniük.

Önmagában az, hogy a CEA (carcinoembrionális antigén) érték kissé emelkedett, nem támasztja alá 100%-os biztonsággal, hogy rosszindulatú folyamatról (rákról) lenne szó, nem rosszindulatú bélbetegségekben és több egyéb betegségben is emelkedhet a CEA tumormarker szint.

Kapcsolódó cikkek:
Kockázatot hordozó, öröklött polipok a vastagbélben
Polipok: a vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora
A vastagbélrák és végbélrák stádiumának meghatározása
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?
Folyamatos kemoterápia vastagbélrákban és végbélrákban
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vastagbélrák és végbélrák: a tumort veszik célba

 

Válasz: 2012-09-3013:30:09