célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Orvos válaszol

Polipok a vastagbélben 25 évesen

Kérdés

Szeretnék tanácsot kérni. Először is 2 hónappal ezelőtt kiderült, hogy vashiányos vagyok, olyan 3 hete megy a hasam. Most voltam colonoscopián és találtak valamit, leírom ahogy a leleten szerepel. 10 cm magasságig mérsékelten gyulladt küllemű csoportokban összefolyó, halvány színes gomostűfejnyi fehéres elváltozások. Ez mi lehet?

22 cm-nél egy 8 mm-es, 25 cm-nél egy 9 mm-es nyeles polipot találtak, 45 cm-nél pedig egy vastag hosszú nyéllel bíró, legalább 15 mm fejnagyságú inflammált polyp látható. Elég nagynak számít ez a polip? Mert majd jövőhéten csütörtökön fogok befeküdni eltávolításra.

Ezek a polipok miért lehetnek 25 évesen nálam? Azt tudom, hogy nagymamámnak 60 éves kora körül volt 3, de nekem miért ilyen korán és mit tehetek, hogy ne jöjjön vissza többet?

 

2012-08-3017:38:45

Válasz

 

Feltételezzük, hogy a gyulladásos kinézetű fehéres elváltozásokból történt a vastagbéltükrözés során szöveti mintavétel. Ennek a szövettani vizsgálatnak az ismeretében lehet majd megmondani, hogy a bélben milyen elváltozás alakult ki.

Valóban a szokásosnál korábbi életkorban jelentkeztek Önnél polipok, melyek miatt, ha azok szövettani vizsgálata nem is jelez most rosszindulatú folyamatot, időnként kontroll kolonoszkópos vizsgálatra lesz szükség.

„Polip-ellenes” gyógyszer nem ismert, ezért is lehet majd szükség a kontroll vastagbéltükrözés vizsgálatokra, hogy egy esetleges újbóli polip megjelenése esetén az újabb képződményt is idejében el lehessen távolítani.

Kapcsolódó cikkek:
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot
A férfiakat korábban veszélyezteti a vastagbélrák
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata
A vastagbélrák megelőzése: növényi rostok és edzőcipő
Étrendi tanácsok a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?
Kolorektális rák: a vastagbél daganatai
Kockázatot hordozó, öröklött polipok a vastagbélben

 

Válasz: 2012-08-3022:55:38